Oikeastaan voi kysyä toisinpäin: miksi kivet, jotka suurimmaksi osaksi ovat samaa piioksidia kuin lasi, eivät ole läpinäkyviä? Syitä on kaksi.

Kiinteät aineet esiintyvät usein kiteinä, joissa atomit ovat määrätyillä paikoilla toistensa suhteen. Yksi tällainen kide on usein läpinäkyvä. Kivet kuitenkin muodostuvat suuresta määrästä kiteitä. Silloin kiteiden väliin jää alueita, joista valo heijastuu, mikä tekee kivestä läpinäkymättömän. Samasta syystä hiekka tai sokeri on läpinäkymätöntä, vaikka yksittäiset rakeet ovat läpinäkyviä.

Lasia valmistetaan jäähdyttämällä nopeasti sulaa lasimassaa. Tällöin atomit eivät ehdi järjestyä, joten kiteitä ja kiderajoja ei synny. Tällainen amorfinen aine on homogeenista valon aallonpituuden mittakaavassa, joten valo ei heijastu sen sisällä.

Toinen syy läpinäkymättömyyteen ovat materiaalissa esiintyvät epäpuhtaudet, jotka imevät valoa. Lasia valmistettaessa raaka-aineet valitaan niin, ettei epäpuhtauksia ole tai ne neutraloituvat. Sopivia epäpuhtauksia lisäämällä voidaan tehdä värillistä ja myös läpinäkymätöntä lasia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Erkki Thuneberg


fysiikan professori


Oulun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla