Oikeastaan voi kysyä toisinpäin: miksi kivet, jotka suurimmaksi osaksi ovat samaa piioksidia kuin lasi, eivät ole läpinäkyviä? Syitä on kaksi.

Kiinteät aineet esiintyvät usein kiteinä, joissa atomit ovat määrätyillä paikoilla toistensa suhteen. Yksi tällainen kide on usein läpinäkyvä. Kivet kuitenkin muodostuvat suuresta määrästä kiteitä. Silloin kiteiden väliin jää alueita, joista valo heijastuu, mikä tekee kivestä läpinäkymättömän. Samasta syystä hiekka tai sokeri on läpinäkymätöntä, vaikka yksittäiset rakeet ovat läpinäkyviä.

Lasia valmistetaan jäähdyttämällä nopeasti sulaa lasimassaa. Tällöin atomit eivät ehdi järjestyä, joten kiteitä ja kiderajoja ei synny. Tällainen amorfinen aine on homogeenista valon aallonpituuden mittakaavassa, joten valo ei heijastu sen sisällä.

Toinen syy läpinäkymättömyyteen ovat materiaalissa esiintyvät epäpuhtaudet, jotka imevät valoa. Lasia valmistettaessa raaka-aineet valitaan niin, ettei epäpuhtauksia ole tai ne neutraloituvat. Sopivia epäpuhtauksia lisäämällä voidaan tehdä värillistä ja myös läpinäkymätöntä lasia.

Vastaaja:


Erkki Thuneberg


fysiikan professori


Oulun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti