Selitys piilee kasviryhmien erilaisissa kantamuodoissa ja syntyolosuhteissa.Paljassiemenisten luokkaan kuuluva havupuiden lahko on kehityshistoriallisesti vanha ja erikoistunut ryhmä. Koppisiemeniset lehtipuut ovat puolestaan nuorempi, isompi ja epäyhtenäisempi kasviryhmä. Ensimmäiset koppisiemeniset kehittyivät oloissa, joissa oli selvä sadekausi ja kuiva kausi. Ne hyötyivät kyvystään kasvattaa leveät lehdet, joissa on laaja yhteyttämispinta. Lehdet saattoi myös karistaa kuivan kauden ajaksi. Neulasten kilpailukyky kasvukauden hyödyntämisessä on huonompi.

Lehtipuut viihtyvät erityisesti lämpimillä ja lauhkeilla alueilla. Havupuut taas ovat viileän ilmanalan valtiailta. Osa nykyisistä lehtipuista on ainavihantia, ja jotkin havupuut puolestaan karistavat neulasensa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2001

Vastaaja:


Mikko Piirainen


kasvimuseon amanuenssi


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1428

Lainaus:
Miksi lehtipuilla on lehdet mutta havupuilla neulaset?"

Olisihan se peräti outoa, jos asia olisi toisin päin. Että lehtipuilla olisi neulaset ja havupuilla lehdet. Nimeäjällä on varmasti ollut loogiikka mielessään ja siksi hän on nimennyt lehtiä kantavat puut lehtipuiksi ja neulasia kantavat puut havupuiksi.

Myönnettäköön, että neulasia kantavat puut voisivat olla myös neulaspuita mutta toisaalta havu on puussa näkyvämpi ominaisuus kuin yksittäinen neulanen.

 

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

optimistx
Seuraa 
Viestejä852

:), neljä peukkua jo.

Mikähän tässä oikein on, kun tuo kommentti tuntuu nyt, klo 14:41, päivän parhaalta vitsiltä?

Sielussani piilevä tomera kukkahattutäti suree kuitenkin kysyjää: tuntuuko hänestä tämmöinen kommentointi pahalta?

Päivän parhaalla ei tietenkään ole mitään tekemistä sen kanssa, että heräsin juuri yöuniltani aivan pää pyörällä. Rakas pyöräni oli nimittäin nojailemassa sänkyäni vasten(okeasti!) .Vaimoni on maalla nääs.

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...

Sisältö jatkuu mainoksen alla