Selityksiä on monia.

Selityksiä on yhtä monta kuin selittäjiä. Kuoppa lienee jäänne entisaikojen lasinpuhallustekniikasta. Muinoin pullot puhallettiin käsin muotteihin. Muotti irtosi pullosta helpommin pohjan ja muotin väliin työnnettävällä työkalulla, jos pullossa oli lovi.

Kuoppa saattoi olla myös tasapainotekijä. Pienikin roso tasapohjaiseksi puhalletussa pullossa saa sen heilumaan.

Kuoppa myös vahvistaa pulloa. Se on tärkeä esimerkiksi kuohuviinipulloissa, joiden sisällä jyllää jopa kuuden ilmakehän paine – moninkertainen verrattuna autonrenkaaseen.

Kuohuviiniä valmistettaessa ylösalaisin olevia pulloja käännellään käsin, jotta sakka kertyisi suuosaan. Pohjassa oleva kuoppa helpottaa käsittelyä. Sama koskee hienostunutta viinin tarjoilutapaa, jossa pullo lepää sormien varassa peukalon toimiessa stopparina kuopassa.

Kuoppa symboloi myös laatua. Lovettu pullo on kallis valmistaa, koska se sisältää lasia tavallista pulloa enemmän. Mitä kalliimpi viini, sitä syvempi lovi.

Vastaajana Jukka Sopenperä, tuotekoulutuspäällikkö, Alko Oy

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2015