Kyseessä on eräänlainen näköharha, joka perustuu ainakin kolmeen seikkaan.Ensinnäkin musta vaate sulautuu varjoihin ja erottuu usein ympäristöstä melko heikosti, koska musta muodostaa vain heikon kontrastin etenkin sisätiloissa vallitsevien tummanpuhuvien värien kanssa.
Siinä tapauksessa, jos musta muodostaa ympäristönsä kanssa selvän kontrastin, mustalla on taipumus näyttää vetäytyvältä, ennemminkin aukolta kuin esineeltä.

Kolmas ja ehkä tärkein syy on se, että mustassa valo- ja varjokohdat erottuvat heikosti toisistaan. Siksi vartalon kolmiulotteiset muodot hahmottuvat heikoimmin juuri mustassa.

Musta siis pikemminkin häivyttää ja litistää kuin varsinaisesti hoikentaa, mutta visuaalinen lopputulos lienee sama. Esimerkiksi mattapintainen sametti on tässä tehokkaampi kuin kiiltävä silkki, jonka kiiltokohdat voivat korostaa esimerkiksi vatsan pyöreyttä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2004 

Vastaaja:


Harald Arnkil


väriopin lehtori


Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1400
Liittynyt26.3.2006

Miksi musta hoikistaa?

Musta ei aina hoikista. Hoikka musta mies lihavan blondin kainalossa saa jälkimmäisen näyttämään entistäkin lihavammalta blondilta.
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).