Naisten pitkäikäisyys selittyy sekä fysiologialla että elintapaeroilla.

Teollistuneiden maiden tärkein ennenaikaista kuolemaa aiheuttava sairaus, sepelvaltimotauti, kehittyy miehille 5–10 vuotta aikaisemmin kuin naisille. Estrogeeni luultavasti suojaa naista tältä taudilta. Naisukupuolihormoneilla voi olla myös muita edullisia vaikutuksia.

Elintavoilla on myös osuutta asiaan. Suomalaiset naiset tupakoivat edelleen vähemmän ja juovat itsensä humalaan harvemmin kuin miehet. Elinajan odotteen erosta 3–4 vuotta selittynee elintavoilla ja loput 3–4 vuotta fysiologialla.

Naiset eivät ole aina eläneet miehiä pidempään. Vielä 1800-luvun lopulla sukupuolten elinajan odote oli yhtä pitkä, alle 50 vuotta. Nykyään suomalainen nainen sinnittelee 81-vuotiaaksi ja mies noin 74-vuotiaaksi.
Miksi naisten ja miesten välillä ei ollut eroa 150 vuotta sitten? Selityksiä on ainakin kaksi. Tuolloin odotettavissa olevan elinajan pituuteen vaikutti erityisesti lapsikuolleisuus, joka oli yhtä suurta tytöillä ja pojilla. Lisäksi naisia kuoli paljon raskauteen ja synnytykseen. Lapsikuolleisuuden vähetessä sekä raskauden ja synnytysten hoidon kehittyessä ero alkoi kasvaa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/2000

Vastaaja:


Jussi Huttunen


professori, pääjohtaja


Kansanterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla