Maito lypsetään lehmän utareista lypsykoneella, jossa vallitsee alipaine.

Lisäksi laitteisto on niin tiiviis, ettei ylimääräisiä ilmavuotoja esiinny. Lypsykoneen rakenteelliset ja toiminnalliset vaatimukset on esitetty standardissa SFS-ISO 5707.

Utareista maito kerätään ensin lypsimien yhdyskappaleeseen, jonne päästetään ilmaa vajaan millimetrin ilmanottoreiän kautta. Tämä on yleensä ainoa tarkoituksellisesti lypsykoneen maitopuolelle päästettävä ilmamäärä.

Yhdyskappaleista maito siirtyy maitoputkea pitkin maidonkokoojaan, jossa suurin osa lypsyn yhteydessä maitoon sekoittunueesta ilmasta poistetaan. Lopuksi maito tyhjennetään tilasäiliöön maitopumpun avulla. Näin ollen maito on ilman kanssa kosketuksissa niin lyhyen aikaa, etteivät navettailmassa olevat hajut ehdi imeytyä siihen.

Tilasäiliökin sijaitsee maitohuoneessa, joka ei saa olla suorassa yhteydessä eläintilaan. Maitohuoneessa on myös oltava hyvä ilmanvaihto, jotta ilma säilyy raikkaana ja maidon aistinvarainen laatu moitteettomana.


Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2005

Vastaaja:


Hanna Laitinen


laatupäällikkö


Valio

jussipussi
Seuraa 
Viestejä32768
Liittynyt6.12.2009

Miksi navetan haju ei tartu maitoon?

Näin ollen maito on ilman kanssa kosketuksissa niin lyhyen aikaa, etteivät navettailmassa olevat hajut ehdi imeytyä siihen. Olisiko ollut tarkempaa kirjoittaa muotoon ..." navettailmassa olevat kemikaalit/molekyylit eivät ehdi imeytyä siihen". Haju itsessään on "aistimuksen tulos" sehän ei siten pysty imeytymään maitoon. Koska jos ja kun molekyytlit/kemikaalit ehtisivät imeytyä riittävässä määrin maitoon niin niiden molekyylien ja maidon yhdistelmä ei välttämättä tuoksuisi "navetalta"?
Lue kommentti

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017