Sukupuolikromosomit määräävät pääosin, tuleeko meistä miehiä vai naisia.

Nännien kehityksestä vastaavat kuitenkin geenit, jotka eivät liity sukupuolen määräytymiseen suoranaisesti.

Kaikkien alkioiden geneettinen ohjelma sisältää nisän aiheet. Naisilla ne kehittyvät rinnoiksi sukupuolikromosomien informaation pohjalta. Sukupuolikromosomit nimittäin määräävät, kehittyykö sukurauhanen kivekseksi vai munarauhaseksi. Juuri munarauhasen toiminta johtaa naisilla nisien kehittymiseen rinnoiksi.

Periaatteessa alkiot ovat bipotentiaaleja, eli ne voivat kehittyä naiseksi tai mieheksi. Esimerkiksi puuttumalla kokeellisesti sukurauhasen toimintaan eläinkoiraat voidaan saada kehittymään naaraiksi ja naaraat koiraiksi.
Nännit eivät siis liity sukupuoleen, vaan ne kehittyvät sukupuolesta huolimatta. Koirailla on nännit, koska naaraillakin on.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2001

Vastaaja:


Seppo Vainio


kehitysbiologian professori


Oulun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti