Kuva Shutterstock ja Wikimedia Commons
Kuva Shutterstock ja Wikimedia Commons

Kutikula suojaa.

Hyönteisillä on ihmisestä poiketen ulkoinen tukiranka eli kutikula, joka suojaa niitä varsin hyvin erilaisia piikikkäitä rakenteita, puremia ja sään pieksentää vastaan.

Nokkonen on suosittua ravintoa monille perhoslajeille, jotka eivät edes ole kovin erikoistuneita, eivätkä perhostoukat näytä kursailevan lehtien kanssa. Monet hyönteisetkin ovat nokkosenpurijoita ja sopeutuneet evoluutiossa ravintokasvinsa keksimiin haasteisiin.

On ilmeistä, että nokkosen poltinkarvojen ensisijainen tarkoitus on pitää poissa ahnaat ruohonsyöjänisäkkäät, jotka tekisivät totaalista tuhoa kasvustossa. Tässä leikissä me paljasnahkaiset apinat olemme sijaiskärsijöitä, sillä useimpien eläinten turkki ja höyhenet estävät poltinkarvojen pistot iholle. Suun limakalvot ovat poltinkarvojen varsinainen kohde.

Vastaajana Jaakko Kullberg, museomestari, Luonnontieteellinen keskusmuseo

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2014

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28008
Liittynyt16.3.2005

Miksi nokkosen lehti ei polta nokkosperhosen toukkaa?

Meinaat sitten, että ne toukat teleporttautuvat lehdeltä toiselle? Ei, sitä vartta pitkin ne kiipeävät eivätkä ne poltinkarvat vaikuta toukkiin vähääkään. Ihmettelin juuri itse, kun katselin neitoperhosen toukan vaivatonta etenmistä pitkien piikkien kirjavoimaan nokkosen vartta pitkin, kun taas itseä kihelmöi jaloista ja käsistä, kun kävin hakemassa niille safkaa (tiedän, että housut ja hanskat on keksitty, mutta minä olen uhmakas muuli, joka ei käytä niitä).
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018