Mutkien avulla estetään lämpölaajenemisesta syntyviä vahinkoja.

Esimerkiksi sata metriä pitkä putki, jossa virtaa 300-asteista öljyä, laajenee noin 40 senttiä. Näin mittava lämpölaajeneminen rikkoisi putken ja siihen liittyvät rakenteet. Rakentamalla putkiin riittävän pitkiä mutkia eli sivulenkkejä niistä saadaan joustavampia.

Asiaa voi havainnollistaa ajattelemalla, että asentaisimme suoran metalliputken kahden betoniseinän väliin. Kun putki kuumenee, se kasvaa pituutta ja työntyy seiniä vasten. Koska seinät eivät anna periksi, putki työntyy seiniin yhä voimakkaammin ja lopulta rikkoo ne. Vaihtoehtoisesti itse putki voi lommahtaa sivulle ja rikkoutua.

Kun rakennamme metalliputkeen mutkan, putki joustaa sen kohdalta eikä seinään ja putkeen kohdistu yhtä voimakasta kuormitusta. Näin mutkitellen voidaan yhdistellä pitkiäkin putkilinjoja.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Vastaaja:


Rauno Toivonen


suunnittelupäällikkö


Neste Jacobs Oy

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30899
Liittynyt16.3.2005

Miksi öljyputkistoihin rakennetaan mutkia?

Joo, varmasti muutaman asteen lämpötilaerot rikkovat suoran putken, ei kai niitä tehdä niin kuin rautateitä, mutta jäin ihmettelemään, että tarkoitettiinko tuossa jotain jalostamojen putkistoja vai satojen kilometrien siirtoputkista. Vaikuttaisi hieman erikoiselta kuumentaa öljy esimerkiksi virtausvastuksen pienentämiseksi, jos se kuitenkin jäähtyy kulkiessaan tunteja putkistossa.
Lue kommentti