Vaahdon lässähtäminen ei liity lämpötilan muutokseen.

Se lässähtää jonkin ajan kuluessa, vaikka lämpötila pysyisi samana.

Kun olutta kaadetaan tuoppiin, juoman sisältämä hiilidioksidi vapautuu ja muodostaa kuplia. Vaahto syntyy, kun oluen muut ainesosat muodostavat keskenään löyhiä sidoksia ja kaasukuplat jäävät tähän verkkoon. Ajan kuluessa kuplia ympäröivä verkko rikkoutuu, kuplat yhtyvät suuremmiksi ja puhkeavat, ja vaahto laskeutuu. Kaatotekniikka vaikuttaa lähinnä kuplien kokoon ja vaahdon tiheyteen.

Vaahtoa edistäviä aineita ovat mm. mallasperäiset proteiinit ja suurimolekyyliset hiilihydraatit sekä humalaperäiset katkerot. Vaahdon syntyyn ja pysyvyyteen vaikuttavatkin paljolti näiden aineiden suhteelliset osuudet oluessa. Erilaiset rasvat taas heikentävät vaahtoa. Jos lasin reunoilla on rasvatahroja tai pesu- ja huuhteluainejäämiä, vaahtoa muodostuu hyvin vähän tai ei ehkä lainkaan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2002

Vastaaja:


Silja Home


johtava tutkija


VTT Biotekniikka

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti