Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Vaikka paahtimen vastus on todella kuuma, leivän lämpötila ei nouse yli sadan asteen, ennen kuin siitä on haihtunut suurin piirtein kaikki vesi.

Tämän jälkeen leivän pinnan lämpötila nousee hyvin nopeasti. Kun se ko­hoaa noin 150 asteeseen, pinnassa alkaa tapahtua paahtumisen kannalta tärkeitä ruskistumisreaktioita. Jos vastus on kovin kuuma,  pinnan lämpötila nousee nopeasti jopa 200 asteeseen. Niissä lämpötiloissa sokerit ja pro­teiinit jo hiiltyvät.

Minulla on itselläni leivänpaahdin, joka on tuskastuttavan hidas mutta tuottaa aivan loistavaa paahtoleipää – sisältä vielä mehevää, mutta päältä kullanruskeaa ja rapeaa. Siinä joko vastuksen lämpötila tai vastuksen etäisyys leivän pinnasta on säädetty niin, että veden haihtumisvaihe on hidas, mutta kuumuus juuri parahultainen tuottamaan sopivasti ruskistumisreaktioita. Vastuksen kuumuus on ehkä tavanomaista alhaisempi, sillä leipä hyvin harvoin palaa karrelle.

Vastaaja:


Anu Hopia


elintarvikekehityksen tutkimusprofessori


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2502
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti