Valveilla ollessamme aivomme saavat energiaa adenosiinitrifosfaateista.

Prosessissa fosfaattiryhmät pilkkoutuvat pois ja adenosiinin määrä aivoissa kasvaa. Tästä syntyy energiavaje, joka estää aivojen sähköistä toimintaa. Me tunnemme sen väsymyksenä.

Energiavajeen voimme korjata vain nukkumalla. Palautuminen myös vaatii riittävän pitkät unet. Kahdeksan tunnin yöunet riittävät hyvin, mutta parin tunnin päiväunet eivät. Päiväunilta heräävän aivoissa on edelleen runsaasti adeno¬siinia ja olo on sen mukainen.

Arkikokemus osoittaa, että 15–20 minuutin nokkaunet eivät johda samanlaiseen tokkuraiseen tilaan kuin tunnin tai kahden päiväunet. Syytä tähän ei varmasti tiedetä. Ilmeisesti nukkuja ei vartissa ehdi unen syvimpiin vaiheisiin, joten herääminen on helpompaa.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2006

Vastaaja:
Tarja Stenberg
fysiologian dosentti, akatemiatutkija
Helsingin yliopisto

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi päiväunien jälkeen on kuin krapulassa?

Päiväunien (tai paremminkin iltaunien, sillä yleensä sammun klo 16 - 20 välillä jos sammuakseni olen) jälkeen on tosiaan kehno olo. Mutta eipä se ole häävi aamuisinkaan. En edes muista koska olen herännyt aamulla pirteänä. Lapsena? Nukun kyllä öpauttia 8 t unet, ja aina ei ole vaikeuksia päästä uneen tai pitää sitä yllä.
Lue kommentti
Avenger
Seuraa 
Viestejä655
Liittynyt3.8.2012

Miksi päiväunien jälkeen on kuin krapulassa?

Ronron 09.11.2014 klo 19:58 Maldorado 09.11.2014 klo 19:19 Otan päiväunet lähes joka päivä vaan ei ole krapula yllättänyt, mistä tuollainen väite on peräisin. Ehkä se on juuri siinä että otat ne päivittäin. Olet tottunut ja rytmittynyt. Itselläni ainakin tulee aina päiväunten jälkeen hyvin huono olotila, silloin kun päiväunet satun ottamaan. Krapula kuvaa hyvin sitä fiilistä. Pää särkee, etoo, tokkura.. ei oikein tee mieli olla olemassa. Tekisi vain mieli nukkua lisää. Huono sisäilma saa...
Lue kommentti

-tuntoaisti on tärkein aistimme-