Se riittää säilyttämään elintarvikkeiden laadun.

Tätä lämpimämmässä ja hitaassa jäätymisessä jääkiteistä tulee suurempia ja särmikkäämpiä, jolloin ne rikkovat solurakennetta. Vauriot näkyvät sulatetussa tuotteessa, joka vetistyy ja kuivuu. Vikoja voi ilmetä myös ulkonäössä, värissä tai maussa.

Tuota kylmempi olisi kotipakastimessa turhaa ja lisäisi laitteen sähkönkulutusta jopa viitisen prosenttia per kylmennysaste.

Mikrobiologiseen turvallisuuteen ei juuri vaikuta, säilytetäänkö pakasteet −10:ssä, −18:ssa vai vielä kylmemmässä. Suurin osa bakteereista ja sienistä lakkaa lisääntymästä jo lähellä nollaa. Sitkeimmät pieneliöt kestävät jopa −18 asteen kylmyyttä, mutta niiden jakautuminen hidastuu niin, että siihen voi mennä kuukausia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkän ajan kuluessa elintarvikkeiden laatu kuitenkin vääjäämättä heikkenee myös pakkasessa, sillä kemialliset reaktiot pysähtyvät vasta absoluuttisessa nollapisteessä. Etenkin rasva hapettuu helposti. Marjat säilyvät kotipakastimessa laadukkaina seuraavaan satokauteen asti, mutta rasvainen lohi tai jauheliha kestää vain pari kuukautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jukaistu Tiede-lehdessä 3/2013

Vastaaja:


Tarja Marjomaa


tutkija


Työtehoseura

Sisältö jatkuu mainoksen alla