Se riittää säilyttämään elintarvikkeiden laadun.

Tätä lämpimämmässä ja hitaassa jäätymisessä jääkiteistä tulee suurempia ja särmikkäämpiä, jolloin ne rikkovat solurakennetta. Vauriot näkyvät sulatetussa tuotteessa, joka vetistyy ja kuivuu. Vikoja voi ilmetä myös ulkonäössä, värissä tai maussa.

Tuota kylmempi olisi kotipakastimessa turhaa ja lisäisi laitteen sähkönkulutusta jopa viitisen prosenttia per kylmennysaste.

Mikrobiologiseen turvallisuuteen ei juuri vaikuta, säilytetäänkö pakasteet −10:ssä, −18:ssa vai vielä kylmemmässä. Suurin osa bakteereista ja sienistä lakkaa lisääntymästä jo lähellä nollaa. Sitkeimmät pieneliöt kestävät jopa −18 asteen kylmyyttä, mutta niiden jakautuminen hidastuu niin, että siihen voi mennä kuukausia.

Pitkän ajan kuluessa elintarvikkeiden laatu kuitenkin vääjäämättä heikkenee myös pakkasessa, sillä kemialliset reaktiot pysähtyvät vasta absoluuttisessa nollapisteessä. Etenkin rasva hapettuu helposti. Marjat säilyvät kotipakastimessa laadukkaina seuraavaan satokauteen asti, mutta rasvainen lohi tai jauheliha kestää vain pari kuukautta.

Jukaistu Tiede-lehdessä 3/2013

Vastaaja:


Tarja Marjomaa


tutkija


Työtehoseura

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti