Suolikaasujen tutkijoita ovat enimmäkseen kiinnostaneet pierun pääasialliset kaasut typpi, hiilidioksidi, vety, metaani ja happi, jotka ovat hajuttomia.

Sen sijaan hajua tuottavat osat, joista kiusallisimmat tilanteet syntyvät, ovat jääneet vähälle huomiolle. Onneksi löytyy flatologeja eli pierututkijoita, jotka ovat hajupuoltakin selvitelleet.

Haju johtuu rikkipitoisista kaasuista, joita pierussa on aivan vähäisiä määriä. Hyvin voimakkaan hajuisina ne kuitenkin kykenevät pilaamaan suolikaasun epämiellyttäväksi. Eniten hajua aiheuttaa rikkivety, sama aine, joka iskee nenään pilaantuneesta kananmunasta. Lemua aiheuttaa myös metanolitioli, joka haisee mädäntyneille kasviksille.

Pääosan suolikaasuista tuottavat paksusuolen bakteerit, joita on toista kiloa. Joukossa on bakteerilajeja, joiden aineenvaihdunnassa syntyy rikkiyhdisteitä.

Rikkiä bakteerit saavat sulfaateista, jotka imeytyvät huonosti ohutsuolesta ja siksi kulkeutuvat paksusuoleen. Sulfaatteja on tavallista enemmän kaalissa, parsakaalissa ja pähkinöissä. Näitä yhdisteitä on myös joissakin elintarvikkeiden lisäaineissa (E514–E523) happamuudensäätöaineina.

Toinen mahdollinen rikin lähde ovat rikkipitoiset aminohapot, joita on kaikissa proteiineissa. Tavallisesti kaikki aminohapot imeytyvät ohutsuolesta elimistön tarpeiksi. Jos imeytyminen jostain syystä on epätäydellistä, rikkipitoiset aminohapot päätyvät bakteerien ravinnoksi.

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


professori


sisätautien erikoislääkäri, Vantaa

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Miksi pieru haisee?

SamikoKu 16.03.2014 klo 07:20 Siis pieruhan nyt haisee siksi että kaikilla olisi hauskaa. Äänen lisäksi haju lisää hauskaa, ainakin pierasijalla. Äänetö ja hajuton pieru on aivan yhtä tyhjän kanssa. Kunnon pieru on merkki hyvästä huumorintajusta. Pitänee paikkansa. Hautajaisissa, kirstun vieressä pieraisen mielelläni ja kyselen, että jessus sentään, onko se varmaan kuollu.
Lue kommentti
Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Miksi pieru haisee?

syytinki 16.03.2014 klo 10:54 SamikoKu 16.03.2014 klo 07:20 Siis pieruhan nyt haisee siksi että kaikilla olisi hauskaa. Äänen lisäksi haju lisää hauskaa, ainakin pierasijalla. Äänetö ja hajuton pieru on aivan yhtä tyhjän kanssa. Kunnon pieru on merkki hyvästä huumorintajusta. Pitänee paikkansa. Hautajaisissa, kirstun vieressä pieraisen mielelläni ja kyselen, että jessus sentään, onko se varmaan kuollu. Taas se on todistettu. Hyvät piereskelijät osaa laittaa sopivaa tilannehuumoria.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti