Suolikaasujen tutkijoita ovat enimmäkseen kiinnostaneet pierun pääasialliset kaasut typpi, hiilidioksidi, vety, metaani ja happi, jotka ovat hajuttomia.

Sen sijaan hajua tuottavat osat, joista kiusallisimmat tilanteet syntyvät, ovat jääneet vähälle huomiolle. Onneksi löytyy flatologeja eli pierututkijoita, jotka ovat hajupuoltakin selvitelleet.

Haju johtuu rikkipitoisista kaasuista, joita pierussa on aivan vähäisiä määriä. Hyvin voimakkaan hajuisina ne kuitenkin kykenevät pilaamaan suolikaasun epämiellyttäväksi. Eniten hajua aiheuttaa rikkivety, sama aine, joka iskee nenään pilaantuneesta kananmunasta. Lemua aiheuttaa myös metanolitioli, joka haisee mädäntyneille kasviksille.

Pääosan suolikaasuista tuottavat paksusuolen bakteerit, joita on toista kiloa. Joukossa on bakteerilajeja, joiden aineenvaihdunnassa syntyy rikkiyhdisteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rikkiä bakteerit saavat sulfaateista, jotka imeytyvät huonosti ohutsuolesta ja siksi kulkeutuvat paksusuoleen. Sulfaatteja on tavallista enemmän kaalissa, parsakaalissa ja pähkinöissä. Näitä yhdisteitä on myös joissakin elintarvikkeiden lisäaineissa (E514–E523) happamuudensäätöaineina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen mahdollinen rikin lähde ovat rikkipitoiset aminohapot, joita on kaikissa proteiineissa. Tavallisesti kaikki aminohapot imeytyvät ohutsuolesta elimistön tarpeiksi. Jos imeytyminen jostain syystä on epätäydellistä, rikkipitoiset aminohapot päätyvät bakteerien ravinnoksi.

Vastaaja:


Pertti Mustajoki


professori


sisätautien erikoislääkäri, Vantaa

syytinki
Seuraa 
Viestejä9870
SamikoKu

Siis pieruhan nyt haisee siksi että kaikilla olisi hauskaa.
Äänen lisäksi haju lisää hauskaa, ainakin pierasijalla. 

Äänetö ja hajuton pieru on aivan yhtä tyhjän kanssa.

Kunnon pieru on merkki hyvästä huumorintajusta.

Pitänee paikkansa. Hautajaisissa, kirstun vieressä pieraisen mielelläni ja kyselen, että jessus sentään, onko se varmaan kuollu.

 

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

No tietysti siksi, että kuulovammaisetkin voisivat nauttia.

 

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla