Käytäntö pukea poikavauvat vaaleansiniseen ja tytöt vaaleanpunaiseen alkoi vakiintua vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Sitä ennen niin vauvat kuin isommatkin lapset saivat satojen vuosien ajan tyytyä lähinnä valkoiseen tai harmaaseen, joskus tummansiniseen. Ennen kuin varsinaisen lastenmuoti 1900-luvun alussa kehittyi, tytöt ja pojat puettiin kuin pienet aikuiset ja värit määräytyivät sen mukaisesti.

Väreihin on kaikkina aikoina liitetty symbolisia merkityksiä, jotka kumpuavat kulttuurista ja sosiaalisista käytännöistä, ei niinkään väreistä itsestään. Niinpä yhdellä värillä on eri kulttuureissa jopa vastakkaisia merkityksiä.

Punainen ei aina ole ollut naisten väri. Sotilasasut olivat vielä parisataa vuotta sitten usein punaisia, kunnes ampuma-aseet tekivät silmiinpistävyydestä hengenvaarallista. Jo Euroopan pakanallisissa kulttuureissa ja myöhemmin kristinuskossa punainen on liitetty ensisijaisesti maskuliinisuuteen.

Punaista pidetään yhä urheilullisuuden, miehisen voiman ja kiihkon värinä muun muassa urheiluautoissa. Punainen herättää mielleyhtymän vereen ja sitä kautta elämään mutta myös marttyyrikuolemaan tai elämän uhraamiseen taistelussa. Myös antiikin Kreikassa punainen korosti miehistä aktiivisuutta; sininen oli ”passiivinen” ja siis paremmin naisille sopiva.

Kun punainen laimenee vaaleanpunaiseksi, se kadottaa edellämainitut ominaisuutensa ja tulee pehmeyden ja hempeyden symboliksi. Koska vaaleanpunaisen voi kuitenkin mieltää maskuliinisen punaisen muunnokseksi, sitä on joissakin maissa pidetty sopivimpana värinä poikavauvoille. Vaaleansininen, Neitsyt Marian väri, taas sopi tyttöjen asusteisiin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2006

Vastaaja:


Harald Arnkil


väriopin lehtori


Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi punainen on tyttöjen väri?

Haile Selassie jr 18.09.2014 klo 19:34 Punainen symbolisoi naisen häpyhuulia ja emätintä, jotka ovat helakanpunaisia. Siksi punainen on rakkauden väri. Milläs tavis voi sinne vaginaan kurkistaa ja nähdä että se on "helakanpunainen"? Eiköhän se ole vulva minne normaalein keinoin näkee, vaikka oikein levälleen leviteltäisiinkin esmes miestenlehtikuvia varten. *** Muistelisin jostain kuulleeni että kaikki pikkulapset pitävät punaisesta, mutta että pikkutytöt alkavat myöhemmin fanittaa...
Lue kommentti