Käytäntö pukea poikavauvat vaaleansiniseen ja tytöt vaaleanpunaiseen alkoi vakiintua vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Sitä ennen niin vauvat kuin isommatkin lapset saivat satojen vuosien ajan tyytyä lähinnä valkoiseen tai harmaaseen, joskus tummansiniseen. Ennen kuin varsinaisen lastenmuoti 1900-luvun alussa kehittyi, tytöt ja pojat puettiin kuin pienet aikuiset ja värit määräytyivät sen mukaisesti.

Väreihin on kaikkina aikoina liitetty symbolisia merkityksiä, jotka kumpuavat kulttuurista ja sosiaalisista käytännöistä, ei niinkään väreistä itsestään. Niinpä yhdellä värillä on eri kulttuureissa jopa vastakkaisia merkityksiä.

Punainen ei aina ole ollut naisten väri. Sotilasasut olivat vielä parisataa vuotta sitten usein punaisia, kunnes ampuma-aseet tekivät silmiinpistävyydestä hengenvaarallista. Jo Euroopan pakanallisissa kulttuureissa ja myöhemmin kristinuskossa punainen on liitetty ensisijaisesti maskuliinisuuteen.

Punaista pidetään yhä urheilullisuuden, miehisen voiman ja kiihkon värinä muun muassa urheiluautoissa. Punainen herättää mielleyhtymän vereen ja sitä kautta elämään mutta myös marttyyrikuolemaan tai elämän uhraamiseen taistelussa. Myös antiikin Kreikassa punainen korosti miehistä aktiivisuutta; sininen oli ”passiivinen” ja siis paremmin naisille sopiva.

Kun punainen laimenee vaaleanpunaiseksi, se kadottaa edellämainitut ominaisuutensa ja tulee pehmeyden ja hempeyden symboliksi. Koska vaaleanpunaisen voi kuitenkin mieltää maskuliinisen punaisen muunnokseksi, sitä on joissakin maissa pidetty sopivimpana värinä poikavauvoille. Vaaleansininen, Neitsyt Marian väri, taas sopi tyttöjen asusteisiin.


Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Harald Arnkil


väriopin lehtori


Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Tämä ei kyllä nyt vastannut kysymykseen, vaikka hyvä vastaus onkin. Ei siinä.

Mutta tietääkö joku, miksi punainen on tyttöjen väri? Eli kuinka punainen vakiintui Suomessa ja länsimaissa tyttöjen väriksi?

Sisältö jatkuu mainoksen alla