Ruokasuola hillitsee viinin imeytymistä kankaaseen ja ehkä myös väriaineiden tarttumista siihen.

Tahraan ripoteltu ruokasuola eli natriumkloridi imee viiniä itseensä, koska viinin vesimolekyylit tunkeutuvat suolakiteisiin ja ympäröivät natrium- ja kloridi-ionit. Suola myös kasvattaa veden pintajännitystä, mikä sekin vähentää viinin imeytymistä kankaan kuituihin.
Punaviinin väriaineet ovat rypäleiden kuoresta tulevia antosyaaneja, jotka esiintyvät orgaanisten happojen suoloina. Runsas natriumkloridin lisääminen mahdollisesti muuntaa näitä suoloja veteen paremmin liukeneviksi klorideiksi, mikä pitää ne vesiliuoksessa ja estää niitä sitoutumasta kankaaseen.
Punaviinitahran torjumisessa on kuitenkin oleellisinta nopea toiminta. Kannattaa mieluummin imeyttää läikkynyt punaviini mahdollisimman tarkoin pois ja toimittaa kangas pikaisesti pesuun kuin luottaa pelkästään natriumkloridin vaikutukseen.

 

Vastaaja:


Marja Lajunen


kemian professori


Oulun yliopisto