Nykykoneissa ikkunaa ei välttämättä tarvittaisi. Kuva: Wikimedia Commonss
Nykykoneissa ikkunaa ei välttämättä tarvittaisi. Kuva: Wikimedia Commonss

Käyttäjä ei avaa luukkua epähuomios­sa, kun rummussa on vettä.

Edestä täytettävien pyykinpesukoneiden täyttöluukussa on kautta vuosikymmenten ollut lasi-ikkuna, josta pyykkäri on nähnyt, miten paljon koneessa on vettä suhteessa pyykkimäärään, miten pesuaineen annostelu on onnistunut, miten pesu on edennyt ja milloin ohjelma on päättynyt.

Nykykoneissa automatiikka tekee tämän kaiken pyykkärin puolesta. Siksi luukulla ei ole pesuprosessin kannalta enää samanlaista merkitystä.

Käytännön hyötyä luukun ikkunasta on silloin, jos koneen ohjelma päättyy niin, että pyykki jää viimeiseen huuhteluveteen. Näin voi olla joissakin villa-, hieno- ja erikoispesuohjelmissa.

Käyttäjä ei silloin avaa luukkua epähuomios­sa, kun rummussa on vettä. Tosin lähes kaikki uudet koneet käyttävät todella vähän vettä, ja toisaalta niissä oleva turvatekniikka estää edestä täytettävän koneen luukkua aukeamasta, ennen kuin vesi on pumpattu pois.

Ikkunasta on hyötyä myös, jos valkoisen pyykin joukkoon on eksynyt esimerkiksi punainen sukka. Silloin pesuohjelman voi keskeyttää ennen pyykin värjäytymistä.

Vastaaja:
Tarja Marjomaa
tutkija, Työtehoseura

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Miksi pyykinpesu-koneessa on ikkuna?

Jäärä 18.09.2014 klo 12:38 Rousseau 17.09.2014 klo 11:47 Heh, mutta jos peset valkopyykkiä , niin et silloin tunge sekaan niitä vaatteita joihin sukka voisi piiloutua. Valkopyykkihän tarkoittanee näet liinavaatteita. Mutta kuka nykyään sitäkään ostaa valkoisena? Täkkejä toki nykyään tehdään nimenomaan valkoisena kun kuulema sellaisen kanssa värillinen pussilakana näyttää paremmalta (alta ei kuulla häiritsevästi kuviot läpi). Mutta kun täkkiä alkaa pesemään, niin sehän on niin iso rutku että sen...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti