Nykykoneissa ikkunaa ei välttämättä tarvittaisi. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commonss</span>
Nykykoneissa ikkunaa ei välttämättä tarvittaisi. Kuva: Wikimedia Commonss

Käyttäjä ei avaa luukkua epähuomios­sa, kun rummussa on vettä.

Edestä täytettävien pyykinpesukoneiden täyttöluukussa on kautta vuosikymmenten ollut lasi-ikkuna, josta pyykkäri on nähnyt, miten paljon koneessa on vettä suhteessa pyykkimäärään, miten pesuaineen annostelu on onnistunut, miten pesu on edennyt ja milloin ohjelma on päättynyt.

Nykykoneissa automatiikka tekee tämän kaiken pyykkärin puolesta. Siksi luukulla ei ole pesuprosessin kannalta enää samanlaista merkitystä.

Käytännön hyötyä luukun ikkunasta on silloin, jos koneen ohjelma päättyy niin, että pyykki jää viimeiseen huuhteluveteen. Näin voi olla joissakin villa-, hieno- ja erikoispesuohjelmissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käyttäjä ei silloin avaa luukkua epähuomios­sa, kun rummussa on vettä. Tosin lähes kaikki uudet koneet käyttävät todella vähän vettä, ja toisaalta niissä oleva turvatekniikka estää edestä täytettävän koneen luukkua aukeamasta, ennen kuin vesi on pumpattu pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikkunasta on hyötyä myös, jos valkoisen pyykin joukkoon on eksynyt esimerkiksi punainen sukka. Silloin pesuohjelman voi keskeyttää ennen pyykin värjäytymistä.

Vastaaja:
Tarja Marjomaa
tutkija, Työtehoseura

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7237

Vielä jokunen vuosi sitten lestadiolaisperheessä ei saanut olla edestä täytettävää pesukonetta. Se voi herättää syntisiä ajatuksia, jos naisten alushousut vilahtavat siellä ikkunan takana.

MooM
Seuraa 
Viestejä10284
Rousseau

Ihmetyttää tuo iänikuinen valkoinen pyykki + punainen sukka. Kuka hemmetti nykypäivänä ostaa kaiken mahdollisen valkoisena, mutta sukat nimenomaan punaisena, ja kuka sitten onnistuu ne sotkemaan keskenään? Urbaanilegenda, jolla pelotellaan miehiä siitä että tulee moinen miehuudelle paha paikka jossa pyykki värjäytyy HOMONVÄRISEKSI eli pinkiksi?

Jos pesee valkopyykkiä, siellä on silloin valkoisia tai vaaleita vaatteita, jotka pestään valkaisuaineellisella pesuaineella. Ei sillä ole mitään tekemistä sen, kanssa, että olisi ostanut vain valkoista.

Sukka on tyypillisesti vaatekappale, joka voi piiloutua muihin vaatteisiin, yleensä housuihin siinä vaiheessa, kun ne riisutaan. Siksi sukka on usien esimerkki salamatkustajasta.

Punaisuudesta en tiedä. Muutkin tummat värit tekevät ihan yhtä ikävää jälkeä.Tasaisesti levittyvä punaisuus voi olla ihan ok, tulee tosiaan herkän rosa vivahdus. Kerran värjäsin harmaakuvioisen pussilakanan keltaisella, siis vahingossa. Ei ollut kiva, vaikka tasainen väri olikin. 

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla