Se on helpoin tapa ilmaista vähenemistä.

Aineen radioaktiivisuus vähenee ajan kuluessa eksponentiaalisesti eli kiihtyvästi. Eksponentiaalista vähenemistä voidaan hyvin kuvata siten, että kerrotaan, kuinka mones osa aineesta on jäljellä: esimerkiksi puolet, kolmasosa, kymmenesosa ja niin edelleen. Myös muita eksponentiaalisesti käyttäytyviä ilmiöitä kuin radioaktiivisen aineen vähenemistä kuvataan yleisesti puoliintumisajalla.

Puoliintumisaika-käsitteen otti 1900-luvun alussa ensimmäisenä käyttöön Ernest Rutherford, jota kutsutaan myös ydinfysiikan isäksi. Aineen väheneminen puoleen – eikä esimerkiksi kymmenesosaan – oli tuolloin ilmeisesti käytännöllinen tapa kuvata radioaktiivisen aineen ominaisuutta.

Puoliintumisaika on nykyäänkin konkreettinen ja helppo tapa ilmaista radioaktiivisen aineen vähenemistä sen sijaan, että pitäisi laskea jäljellä oleva määrä eksponenttiyhtälöstä.

Vastaajana Eero Oksanen, ylitarkastaja, Säteilyturvakeskus

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

Neutroni
Seuraa 
Viestejä27998
Liittynyt16.3.2005

Miksi radioaktiivisen säteilyn väheneminen ilmoitetaan puoliintumisaikana?

MooM 23.01.2015 klo 13:48 Paitsi siellä ihan loppupäässä, jossa jäljellä on vain pieni määrä hajoamattomia. Hetket, jolloin on jäljellä yksi tai nolla ovat huonosti ennustettavissa. Käytännön kannalta tietysti tuollainen ei ole mitenkään kiinnostava tilanne. Sitten siitä tulee tuo "tarkastellaan yksittäisiä hajoavia atomeja" -tilanne. Se vaatii erilaiset mittaukset, ympäristön ja välineet.
Lue kommentti
MooM
Seuraa 
Viestejä5873
Liittynyt29.6.2012

Miksi radioaktiivisen säteilyn väheneminen ilmoitetaan puoliintumisaikana?

Neutroni 23.01.2015 klo 13:15 Ueberweg 23.01.2015 klo 13:01 Eikö puoliintumisaika kärsi täsmälleen samasta epämääräisyydestä? Teoriassa kyllä, koska hajoaminen on satunnaisprosessi, mutta käytännössä hajoavia atomeja on yleensä niin paljon, että merkittävät poikkeamat eksponenttilaista ovat todennäköisyydeltään 10^valtava negatiivinen luku. Poikkeuksia ovat lähinnä kokeet, joissa tarkastellaan muutamia erillisiä atomeja. Paitsi siellä ihan loppupäässä, jossa jäljellä on vain pieni määrä...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018