Se on helpoin tapa ilmaista vähenemistä.

Aineen radioaktiivisuus vähenee ajan kuluessa eksponentiaalisesti eli kiihtyvästi. Eksponentiaalista vähenemistä voidaan hyvin kuvata siten, että kerrotaan, kuinka mones osa aineesta on jäljellä: esimerkiksi puolet, kolmasosa, kymmenesosa ja niin edelleen. Myös muita eksponentiaalisesti käyttäytyviä ilmiöitä kuin radioaktiivisen aineen vähenemistä kuvataan yleisesti puoliintumisajalla.

Puoliintumisaika-käsitteen otti 1900-luvun alussa ensimmäisenä käyttöön Ernest Rutherford, jota kutsutaan myös ydinfysiikan isäksi. Aineen väheneminen puoleen – eikä esimerkiksi kymmenesosaan – oli tuolloin ilmeisesti käytännöllinen tapa kuvata radioaktiivisen aineen ominaisuutta.

Puoliintumisaika on nykyäänkin konkreettinen ja helppo tapa ilmaista radioaktiivisen aineen vähenemistä sen sijaan, että pitäisi laskea jäljellä oleva määrä eksponenttiyhtälöstä.

Vastaajana Eero Oksanen, ylitarkastaja, Säteilyturvakeskus

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

Neutroni
Seuraa 
Viestejä28696
Liittynyt16.3.2005

Miksi radioaktiivisen säteilyn väheneminen ilmoitetaan puoliintumisaikana?

MooM 23.01.2015 klo 13:48 Paitsi siellä ihan loppupäässä, jossa jäljellä on vain pieni määrä hajoamattomia. Hetket, jolloin on jäljellä yksi tai nolla ovat huonosti ennustettavissa. Käytännön kannalta tietysti tuollainen ei ole mitenkään kiinnostava tilanne. Sitten siitä tulee tuo "tarkastellaan yksittäisiä hajoavia atomeja" -tilanne. Se vaatii erilaiset mittaukset, ympäristön ja välineet.
Lue kommentti
MooM
Seuraa 
Viestejä6292
Liittynyt29.6.2012

Miksi radioaktiivisen säteilyn väheneminen ilmoitetaan puoliintumisaikana?

Neutroni 23.01.2015 klo 13:15 Ueberweg 23.01.2015 klo 13:01 Eikö puoliintumisaika kärsi täsmälleen samasta epämääräisyydestä? Teoriassa kyllä, koska hajoaminen on satunnaisprosessi, mutta käytännössä hajoavia atomeja on yleensä niin paljon, että merkittävät poikkeamat eksponenttilaista ovat todennäköisyydeltään 10^valtava negatiivinen luku. Poikkeuksia ovat lähinnä kokeet, joissa tarkastellaan muutamia erillisiä atomeja. Paitsi siellä ihan loppupäässä, jossa jäljellä on vain pieni määrä...
Lue kommentti
Peippo on munallaan mitattuna Suomen kiivi. Kuva: Getty Images

Vatsanseutu pullistuu hitusen vain muninnan lopussa.

Selitys piilee ruumiinrakenteessa. Se, mikä näyttää linnun vatsalta, on itse asiassa enimmäkseen rintakehää, jonka lihasten alla on kova ja leveä rintalasta. Pehmeää ”vatsaa” linnuilla on vain pieni alue pyrstön ja jalkojen välissä.

Rintakehä voi toki liikkua ulommaksi, kun sisäelimet sitä työntävät, mutta koska se on panssarimainen, siihen ei synny pullistumaa.

Munarauhasessa syntyy vain ruskuainen, ja niitä irtoaa munanjohtimeen yksi kerrallaan. Valkuainen ja kuori syntyvät munanjohtimen loppupäässä hyvin nopeasti, eikä lintu ”kanna” niitä vatsassaan.

Kun muna on juuri tulossa, vatsanseutu voi periaatteessa hieman paisua, mutta sitä ei näe, koska silloin linnut istuvat visusti pesissään. Tämä vaihe kestää vain muutamia tunteja.

Ääriesimerkki lienee kiivi, jolla on kokoon suhteutettuna suurin muna. Kiivi ei näytä olevan ”raskaana”, vaikka muna on valtava, mutta varmasti sen peräpää pullistuu muninnan aikana.

Vastaajana Esa Hohtola,

eläinfysiologian emeritusprofessori, Oulun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018

Kuumin valkea loimuaa valkeana. Kuva: Getty Images

Värin määräävät liekin lämpötila ja säteilyn aallonpituus.

Tulella tarkoitetaan yleensä liekkiä, joka syntyy aineen palamisessa. Palaminen on kemiallinen reaktio, jossa palava aine reagoi hapen kanssa.

Kun reaktio on riittävän nopea, syntyvä lämpö ei siirry heti ympäristöön vaan nostaa palavan aineen lämpötilaa. Tämä näkyy hehkumisena tai liekkinä.

Esimerkiksi nuotiossa palamisreaktio tapahtuu liekin ulkoreunalla, ja siinä syntyy nokea. Noki taas lähettää niin kutsuttua mustan kappaleen säteilyä.

Mustan kappaleen säteilyssä kappaleen lämpötila määrää, millä aallonpituudella säteily on voimakkainta. Tätä aallonpituutta vastaa näkyvän valon aallonpituusalueella aina jokin väri.

Korkein lämpötila ja matalin aallonpituus vastaavat violettia, sitten tulevat järjestyksessä sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Nuotion liekin kuumimmassa kohdassa valon aallonpituuksien voima on niin suuri, että ihmissilmä näkee sen värien yhdistelmänä eli valkoisena värinä.

Viileämmät kohdat silmä näkee niin, että väri vastaa paremmin lämpötilaa. Keltainen ja oranssi kertovat noin 1 200:n ja punainen noin 700 asteen lämpötilasta.

Mustan kappaleen säteily ei kuitenkaan selitä kaikkea tulen väreistä.

Esimerkiksi sinisessä liekissä ei ole nokea, vaan liekin väri johtuu siitä, että kaasumolekyylien viritystila purkautuu ja lähettää säteilyä. Sen aallonpituus on lähellä sinistä väriä.

Vastaajana Jorma Jokiniemi,

pien- ja nanohiukkastekniikan professori, Itä-Suomen yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2018