Se on helpoin tapa ilmaista vähenemistä.

Aineen radioaktiivisuus vähenee ajan kuluessa eksponentiaalisesti eli kiihtyvästi. Eksponentiaalista vähenemistä voidaan hyvin kuvata siten, että kerrotaan, kuinka mones osa aineesta on jäljellä: esimerkiksi puolet, kolmasosa, kymmenesosa ja niin edelleen. Myös muita eksponentiaalisesti käyttäytyviä ilmiöitä kuin radioaktiivisen aineen vähenemistä kuvataan yleisesti puoliintumisajalla.

Puoliintumisaika-käsitteen otti 1900-luvun alussa ensimmäisenä käyttöön Ernest Rutherford, jota kutsutaan myös ydinfysiikan isäksi. Aineen väheneminen puoleen – eikä esimerkiksi kymmenesosaan – oli tuolloin ilmeisesti käytännöllinen tapa kuvata radioaktiivisen aineen ominaisuutta.

Puoliintumisaika on nykyäänkin konkreettinen ja helppo tapa ilmaista radioaktiivisen aineen vähenemistä sen sijaan, että pitäisi laskea jäljellä oleva määrä eksponenttiyhtälöstä.

Vastaajana Eero Oksanen, ylitarkastaja, Säteilyturvakeskus

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2015

Neutroni
Seuraa 
Viestejä30818
Liittynyt16.3.2005

Miksi radioaktiivisen säteilyn väheneminen ilmoitetaan puoliintumisaikana?

MooM 23.01.2015 klo 13:48 Paitsi siellä ihan loppupäässä, jossa jäljellä on vain pieni määrä hajoamattomia. Hetket, jolloin on jäljellä yksi tai nolla ovat huonosti ennustettavissa. Käytännön kannalta tietysti tuollainen ei ole mitenkään kiinnostava tilanne. Sitten siitä tulee tuo "tarkastellaan yksittäisiä hajoavia atomeja" -tilanne. Se vaatii erilaiset mittaukset, ympäristön ja välineet.
Lue kommentti
MooM
Seuraa 
Viestejä7228
Liittynyt29.6.2012

Miksi radioaktiivisen säteilyn väheneminen ilmoitetaan puoliintumisaikana?

Neutroni 23.01.2015 klo 13:15 Ueberweg 23.01.2015 klo 13:01 Eikö puoliintumisaika kärsi täsmälleen samasta epämääräisyydestä? Teoriassa kyllä, koska hajoaminen on satunnaisprosessi, mutta käytännössä hajoavia atomeja on yleensä niin paljon, että merkittävät poikkeamat eksponenttilaista ovat todennäköisyydeltään 10^valtava negatiivinen luku. Poikkeuksia ovat lähinnä kokeet, joissa tarkastellaan muutamia erillisiä atomeja. Paitsi siellä ihan loppupäässä, jossa jäljellä on vain pieni määrä...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...