Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2013

Nyt tuli kysymys, johon vastaukseksi voi esittää vain sivistyneen arvauksen.

  Me kielentutkijat olemme yrittäneet hakea varmaa vastausta aiemminkin, mutta tuloksetta.

Kysymyksessä ei ole mikään kovin vanha ilmaus suomen kielessä, eikä sille voi esittää mitään suoranaista kansainvälistä esikuvaa. Se on siis suomalainen tulkinta siitä, mitä on pidetty tyypillisenä ranskalaisena esitystapana. Se tiedetään, että ranskalainen hallintobyrokratia on keskiajalta lähtien ollut mielistynyt pitkiin ja tarkkoihin luetteloihin. Niitä on kirjoitettu esimerkiksi paperisiin rulliin, ranskaksi role. Varmemmaksi vakuudeksi luettelosta tehtiin kaksoiskappale, vastarulla eli contre-role, josta on peräisin sana kontrolli. Jotta pitkien luetteloiden vertailu olisi helpompaa, asioita on voitu erottaa merkkiviivalla.

Toinen mahdollisuus on, että ranskalaiset viivat ovat alkuaan olleet näytelmäkäsikirjoitusten roolihenkilöiden repliikkien alkumerkkejä; ranskan sanasta role ’rulla’ on tullut myös sana rooli. Vuorosanat oli ennen tapana kirjoittaa kullekin näyttelijälle omaan rullaansa.

Vastaaja:


Kaisa Häkkinen


suomen kielen professori


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti