Käyttötarkoitus selittää eron.

Tumma lihas (musculus pectoralis major) painaa siiven alas ja tekee kovimman urakan. Suuri lihas työskentelee aerobisesti eli se vaatii runsaasti happea. Siksi siinä on paljon happea sitovaa myoglobiinia ja hiusverisuonia, jotka antavat kudokselle punaisen värin. Valtaosa soluista on ns. FOG-lihassoluja (fast oxidative glycolytic), jotka polttavat ravintoaineita energiaksi hapen avulla.

Sisempi vaalea lihas (musculus supracoracoideus) pääsee helpommalla, sillä se vain nostaa siipeä. Väri johtuu pääosin FG-lihassoluista (fast glycolytic), jotka työskentelevät anaerobisesti eli pilkkovat hiilihydraatteja ilman happea. Ne polttavat energiavarastonsa nopeasti loppuun, joten lihas väsyy helposti.

Joidenkin riistalintujen rintalihat ovat joko kokonaan vaaleat tai tummat. Pyy on hyvä esimerkki pyrähtäjästä, jonka kauttaaltaan vaalea rintalihas ei sovi pitkille lentomatkoille. Sepelkyyhky on puolestaan maratoonari, jonka rintalihas on läpikotaisin tumma.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2001

Vastaaja:


Raimo Hissa


Biologian professori


Oulun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti