Ruoan maistuvuuteen vaikuttavat monet tilannetekijät, kuten seura ja ympäristö.

Mitä parempi mieliala, sitä maukkaammalta ruoka maistuu.

Ulkona syömisen miellyttävyyttä voi osin selittää myös ihmisen fysiologia. Esimerkiksi reipas kävely luonnon helmassa kuluttaa elimistön sokeri- ja hiilihydraattivarastoja, jolloin aivojen kylläisyyskeskus kokee nälän tunnetta. Lenkin päätteeksi nautittu retkieväs palauttaa sokeritasapainon ja poistaa nälän tunteen.

Liikkuminen vaikuttaa myös keskushermostoon, erityisesti sympaattisen hermoston toimintaan. Se vilkastuttaa mm. verenkiertoa ja avaa hengitysteitä herkistäen elimistöä ulkoisille ärsykkeille, kuten mauille ja tuoksuille.
Monet maut ovat varsinaisesti hajuja. Aromeja vapautuu syödessä nenäonteloon ja sieltä edelleen nenän hajuepiteeliin. Voisi ajatella että raikkaassa ulkoilmassa aromien pommitus ei pääse turruttamaan hajuaistia, ja siksi maut aistitaan selvemmin.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 3/1997

Vastaaja:


Antti Viljanen


ylilääkäri


Sotilaslääketieteen laitos, Tilkka

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla