Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Valurauta laajenee kuumentuessaan ja saattaa muuttua kuperaksi.

Valurautalevyn lämpövastukset ovat keittolevyn alla olevassa eristysmassassa. Levy kuumenee vastuksista johtuvan lämmön avulla. Valurauta laajenee kuumentuessaan ja saattaa muuttua kuperaksi, etenkin vanhemmiten. Siksi valurautalevy sorvataan hieman koveraksi, jotta se pysyy suorana ja kattilat seisovat tukevasti sen päällä. Pienessä määrin kuoppa on myös ulkonäkökysymys.

Lämmön siirtyminen johtumalla levystä kattilaan on tehokasta, kun kattila on pohjarakenteeltaan paksu, tasainen ja mielellään hieman keittolevyä suurempi. Ruoka kuumenee nopeasti ja levyn lämpöenergia tulee käytettyä tehokkaasti, kun kattila painuu tasaisesti levyä vasten. Tehon oikea-aikaisella säätämisellä, kannen käytöllä ja levyn jälkilämmön hyödyntämisellä saavutetaan myös energiansäästöä.

Vastaajana Tarja Marjomaa, tutkija, Työtehoseura.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014.

Wemmelsaari
Seuraa 
Viestejä9
Liittynyt26.1.2014

Miksi sähkölieden levyissä on kuoppa?

Minä veikkaan, että kuopan tarkoitus on valmistustekninen. Levy on valurautaa, jonka pinta on oikaistu sorvaamalla tasaiseksi. Jos levyssä ei olisi kuoppaa, keskiosan sorvaaminen veisi aikaa lähes saman verran kuin kuopan ulkopuolisen osan sorvaaminen. Lisäksi levyn keskelle jäisi ikävä tappi, koska sorvilla ei pysty poistamaan kaikkea materiaalia pyörimissäteen lähestyessä nollaa. Tapin poisto vaatisi ylimääräisen työvaiheen. Eli kuoppa on tehty levyn keskelle sorvauksen helpottamiseksi ja...
Lue kommentti