Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Valurauta laajenee kuumentuessaan ja saattaa muuttua kuperaksi.

Valurautalevyn lämpövastukset ovat keittolevyn alla olevassa eristysmassassa. Levy kuumenee vastuksista johtuvan lämmön avulla. Valurauta laajenee kuumentuessaan ja saattaa muuttua kuperaksi, etenkin vanhemmiten. Siksi valurautalevy sorvataan hieman koveraksi, jotta se pysyy suorana ja kattilat seisovat tukevasti sen päällä. Pienessä määrin kuoppa on myös ulkonäkökysymys.

Lämmön siirtyminen johtumalla levystä kattilaan on tehokasta, kun kattila on pohjarakenteeltaan paksu, tasainen ja mielellään hieman keittolevyä suurempi. Ruoka kuumenee nopeasti ja levyn lämpöenergia tulee käytettyä tehokkaasti, kun kattila painuu tasaisesti levyä vasten. Tehon oikea-aikaisella säätämisellä, kannen käytöllä ja levyn jälkilämmön hyödyntämisellä saavutetaan myös energiansäästöä.

Vastaajana Tarja Marjomaa, tutkija, Työtehoseura.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2014.

Wemmelsaari
Seuraa 
Viestejä9
Liittynyt26.1.2014

Miksi sähkölieden levyissä on kuoppa?

Minä veikkaan, että kuopan tarkoitus on valmistustekninen. Levy on valurautaa, jonka pinta on oikaistu sorvaamalla tasaiseksi. Jos levyssä ei olisi kuoppaa, keskiosan sorvaaminen veisi aikaa lähes saman verran kuin kuopan ulkopuolisen osan sorvaaminen. Lisäksi levyn keskelle jäisi ikävä tappi, koska sorvilla ei pysty poistamaan kaikkea materiaalia pyörimissäteen lähestyessä nollaa. Tapin poisto vaatisi ylimääräisen työvaiheen. Eli kuoppa on tehty levyn keskelle sorvauksen helpottamiseksi ja...
Lue kommentti
Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018