Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tässä koetellaan itsehillintää.

Lievähkö ja jonkin verran humoristiselta kuulostava manaus on tuttu erityisesti Aleksis Kiven kielestä. Sen perimmäinen merkitys ja syntytapa ovat kuitenkin jääneet epäselviksi. Yleensä sen on arveltu syntyneen huonon kielitaidon takia sellaisessa yhteydessä, jossa ruotsinkielinen on yrittänyt puhua suomea tupaan tulleelle vieraalle, kehottanut häntä istuutumaan ja panemaan tupakaksi. Puhuja olisi sekoittanut polttamisen ja palamisen, joita vastaavat verbit bränna ja brinna ruotsissa ovat lähellä toisiaan.

Perinteisessä selityksessä on kuitenkin monia heikkouksia. Ruotsissa tupakan polttamiseen viittaava verbi ei ole bränna vaan röka. Istu ja pala ei myöskään ole kohtelias ja vieraanvarainen kehotus vaan sadattelua. Parempi selitys onkin sellainen, että palaa viittaa tässä yhteydessä voimakkaiden tunteiden kokemiseen. Ihminen voi palaa halusta tehdä jotakin. Uudessa testamentissa, ensimmäisen korinttilaiskirjeen seitsemännessä luvussa puhutaan miesten ja naisten suhteista ja naimisiinmenosta, ja siellä on ohje Parempi on naida kuin palaa. Ohje on pysynyt samana Agricolasta alkaen. On helppo kuvitella tilannetta, jossa mies joutuu hillitsemään itsensä, istuu ja palaa, vaikka mieli tekisi lähteä tositoimiin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaajana Kaisa Häkkinen, suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2015

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1479

Paras selitys on että sanontaa on alunperin käytetty laitettaessa kuolemaantuomittua sähkötuoliin. Vankila- ja toimeenpanohenkilökunta on sitten käyttänyt sanontaa huumorimielessä myös kotioloissaan josta se lasten koulu- ja muiden kavereiden kautta on levinnyt yleiseen käyttöön. Tätä selitystä puoltaa se että nimenomaan nuorison kautta leviävien sanontojen alkuperäinen merkitys hämärtyy usein hyvinkin nopeasti.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

Polarit
Seuraa 
Viestejä2

DedMoroz kirjoitti:
Spanish Inquisitor Jr kirjoitti:
Musta tuo sähkötuoliselitys on ilman muuta paras, sanoi mummot mitä tahansa.
On, sykähdyttävä suorastaan :)

Todellakin on, koska sähkötuoli oli Suomen suosituin rikostentorjuntamenetelmä jo Aleksis Kiven aikana - Jo "Seitsemän veljestä" tunsi sanonnan, kun lukkari uhkasi sillä kovapäisiä veljeksiä saadakseen heidät oppimaan lukemaan.

http://www.aleksiskivi-kansalliskirjailija.fi/fi/index.php?option=com_co...

Sisältö jatkuu mainoksen alla