Korkealla voi lentää taloudellisesti.

Nopeus on suurempi, ja samassa ajassa ehditään pidemmälle ilman, että polttoaineen kulutus kasvaa. Matkustajat pääsevät joutuisammin perille, ja kone voi tehdä useampia lentoja päivässä, mikä tehostaa sen käyttöä.

Vaakalennossa koneen nostovoima on sama kuin koneen paino. Koska ilman tiheys pienenee lentokorkeuden kasvaessa, koneen on riittävän nostovoiman saavuttamiseksi lennettävä nopeammin. Ilman pienen tiheyden ansiosta vastus säilyy kuitenkin vakiona eikä kasva kuten yleensä nopeuden kasvaessa. Tästä syystä polttoaineen kulutuskaan ei lisäänny.

Suurinta taloudellista lentokorkeutta rajoittavat aerodynaamiset ongelmat ja moottorin ominaisuudet. Jos ilman tiheys laskee liian pieneksi, moottorista ei saada riittävästi työntövoimaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Erkki Soinne


yksikönpäällikkö


Liikenteen turvallisuusvirasto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ertsu
Seuraa 
Viestejä7419

Onhan ne laskusiivekkeet eräänlainen "kaksitasoratkaisu". Niitä käytetään vain nousussa ja laskussa. A 380:n siivet ovat huomattavasti leveämmät kuin pienemmissä koneissa, joten pinta-alaa on enemmän.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Suurinta lentokorkeutta rajoittavat koneen nopeus ja sen siipipinta-ala. Nykyiset alle äänen nopeuden lentävät järkevän kokoisine siipineen, lentokorkeus rajoittuu jonnekin 10-12 km korkeudelle (coffin corner). Nopeampi kone, esim. Concorde lensi kevyesti 20 km korkeudessa pienistä siivistä huolimatta. U-2 tiedustelukone, joka oli periaatteessa F-104 Starfighter hävittäjä liitokoneen siivin lensi 20 km korkeudella alle äänen nopeuden.

Sekä Concorden että U-2 lentoonlähtö ja laskeutumisominaisuuksissa  on paljon toivomisen varaa, joka on vakava puute kaupallisessa lentotoiminnassa.

Siipien kärkiväliä ei voi rajattomasti kasvattaa, jos aiotaan mahtua suurille kansainvälisille lentokentille, jonka takia esim. A380 kärkiväli piti rajoittaa 80 metriin. Tietysti jokin kaksitasoratkaisu nousussa ja laskussa ja yksitasoisena matkalennossa voisi ratkaista tämän ongelman, mutta ovatko lisäkustannukset ja turvallisusriskit siedettäviä, on eri asia.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla