Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Pitäisi sulaa kummassakin.

Suklaan sulamispiste on lähellä kehon lämpötilaa, joten se alkaa sulaa suussa heti. Samoin vaikuttaa sormien lämpö.

Jollei suklaa ala sulaa kuumassa vesihauteessa, selitys lienee mittarivirhe. Tai sitten syynä on suklaan ja lämmönlähteen väliin muodostunut eristävä kerros.

 

Vastaajana Anu Hopia, elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2015

MooM
Seuraa 
Viestejä7064
Liittynyt29.6.2012

Miksi suklaa sulaa sormissa muttei vesihauteessa?

idiotus kirjoitti: Kysymyksessä on väärä oletus. Suklaa sulaa, mutta ei liukene mitenkään hyvin rasvaisuutensa vuoksi. Suklaapala pysynee tämän ansiosta hyvin koossa veden ympärillä (hydrofobista rasvaa ympärillä, joka suojelee sisempää osaa), varsinkaan, kun et sekoita seosta. Tämän vuoksi ja sen lisäksi lämmönjohtuminen nestefaasista kiinteämpään sekoittumattomampaan suklaafasiin vedestä palan ulompiin osiin vie oman aikansa, jolla lienee myös oma ansionsa suklaapalan "liukenemattomuuteen"...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

idiotus
Seuraa 
Viestejä1907
Liittynyt8.12.2007

Miksi suklaa sulaa sormissa muttei vesihauteessa?

Kysymyksessä on väärä oletus. Suklaa sulaa, mutta ei liukene mitenkään hyvin rasvaisuutensa vuoksi. Suklaapala pysynee tämän ansiosta hyvin koossa veden ympärillä (hydrofobista rasvaa ympärillä, joka suojelee sisempää osaa), varsinkaan, kun et sekoita seosta. Tämän vuoksi ja sen lisäksi lämmönjohtuminen nestefaasista kiinteämpään sekoittumattomampaan suklaafasiin vedestä palan ulompiin osiin vie oman aikansa, jolla lienee myös oma ansionsa suklaapalan "liukenemattomuuteen".
Lue kommentti

Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

In porto perse vitulus est.

Rousseau: "tämä keskustelufoorumi saattaa aiheuttaa itsetuhoisuutta, käytettävä vain hoitohenkilökunnan valvovan silmän alla ja/tai hyvin lääkittynä".

Varoitus! Saatan leikkiä välillä paholaisen asianajajaa jopa tiedostamatta sitä.