Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2013

 

Terveysriski liittyy siihen, että ruokaa pakastettaessa solurakenteet rikkoontuvat, mikä luo mikrobeille otollisen kasvualustan.

Seuraukset riippuvat siitä, mitä tapahtuu pakastamisten välillä, eli pääsevätkö pilaajamikrobit tai patogeenit hyödyntämään parantunutta kasvuympäristöään ja lisääntymään ruoassa.

Uudelleen pakastuksesta voi olla myös muuta haittaa elintarvikkeelle. Esimerkiksi jäätelön uudelleen pakastaminen vaikuttaa rakenteeseen ja tekee jäätelöstä jäisen sekä suutuntumaltaan hauraan ja karkean. Samalla ulkonäkö muuttuu epäedulliseen suuntaan. Esimerkiksi sulamisjäännös on hiutaleinen ja heroittuu helposti. Makukaan ei ainakaan parane.

Vastaaja:


Anna-Liisa Myllyniemi ja Leena Lilleberg


tutkimusyksikönjohtaja ja tutkija


Evira

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jodi
Seuraa 
Viestejä2187

Varotoimi ettei pakastaminen hämää jos ruoka on ehtinyt välillä sulaa ja pilaantua. Muuten sen maku ja rakenne vain kärsii. Kemialliset muutokset jatkuu jäisenäkin, hitaammin.

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

MooM
Seuraa 
Viestejä10219
jeru

Jos sulaneen tuotteen (esim. voitaikinan) pakastaan uudelleen ja sulattaa taas, mutta paistaa uunissa, niin eikö paistaminen tapa bakteereja?

Tuo on niitä perussääntöjä, joilla estetään arviointikyvyttömien tekemäiä virheitä. Ei tuo ole mikään automaatti ja sulaminen/jäätyminen/sulaminen ei tee mitään maagista bakteeripesää.

Rakenne voi kärsiä ja joo, bakteerit lisääntyvät nopeammin sulaneessa (ja ehkä kostuvassa) elintarvikkeessa kuin jos se olisi pakastettuna koko ajan. Seuraavassa sulatuksessa nämä aktivoituvat nopeasti ja pilaavat tuotteen viimeistään sitten, jos ehtivät. Ja jos käsitellään välillä, siihen voi siirtyä lisää pöpöjä, joita ei tulisi, jos se olisi koko ajan pakasteessa.

Paistaminen tappaa suurimman osan bakteereista. Tosin bakteerit voivat myös tuottaa ruokaan myrkkyjä, jotka eivät hajoa kuumennuksessa. Tai muuten pilata makua.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla