Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2013

 

Terveysriski liittyy siihen, että ruokaa pakastettaessa solurakenteet rikkoontuvat, mikä luo mikrobeille otollisen kasvualustan.

Seuraukset riippuvat siitä, mitä tapahtuu pakastamisten välillä, eli pääsevätkö pilaajamikrobit tai patogeenit hyödyntämään parantunutta kasvuympäristöään ja lisääntymään ruoassa.

Uudelleen pakastuksesta voi olla myös muuta haittaa elintarvikkeelle. Esimerkiksi jäätelön uudelleen pakastaminen vaikuttaa rakenteeseen ja tekee jäätelöstä jäisen sekä suutuntumaltaan hauraan ja karkean. Samalla ulkonäkö muuttuu epäedulliseen suuntaan. Esimerkiksi sulamisjäännös on hiutaleinen ja heroittuu helposti. Makukaan ei ainakaan parane.

Vastaaja:


Anna-Liisa Myllyniemi ja Leena Lilleberg


tutkimusyksikönjohtaja ja tutkija


Evira

Jodi
Seuraa 
Viestejä2187
Liittynyt27.2.2014

Miksi sulatettua pakastetta ei saa pakastaa uudelleen?

Varotoimi ettei pakastaminen hämää jos ruoka on ehtinyt välillä sulaa ja pilaantua. Muuten sen maku ja rakenne vain kärsii. Kemialliset muutokset jatkuu jäisenäkin, hitaammin.
Lue kommentti

Mutta tässä oli mies, jolta puuttui aivoista yli puolet, ja kaikki oli normaalisti. Miehen ÄO oli 75, eli normaalin alarajoilla. Hän työskenteli valtion virkamiehenä, oli naimisissa ja hänellä oli kaksi lasta. -Jani Kaaro

MooM
Seuraa 
Viestejä6926
Liittynyt29.6.2012

Miksi sulatettua pakastetta ei saa pakastaa uudelleen?

jeru 01.04.2014 klo 09:03 Jos sulaneen tuotteen (esim. voitaikinan) pakastaan uudelleen ja sulattaa taas, mutta paistaa uunissa, niin eikö paistaminen tapa bakteereja? Tuo on niitä perussääntöjä, joilla estetään arviointikyvyttömien tekemäiä virheitä. Ei tuo ole mikään automaatti ja sulaminen/jäätyminen/sulaminen ei tee mitään maagista bakteeripesää. Rakenne voi kärsiä ja joo, bakteerit lisääntyvät nopeammin sulaneessa (ja ehkä kostuvassa) elintarvikkeessa kuin jos se olisi pakastettuna koko...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti