Tiedetään, että pitkäaikainen alakuloisuus voi madaltaa kipukynnystä ja lisätä kiputuntemuksia.

Erilaiset säryt ovat kiistatta yksi masennuksen oire, ja depressiopotilailla niitä esiintyykin aika yleisesti. Akuutin mielipahan ilmeneminen rintakipuna on sen sijaan vailla tieteellistä selitystä – ellei ihmisellä ole sepelvaltimotautia, joka altistaa sydämen hapenpuutteelle. Sydänvikaisella äkillinen järkytys voi aktivoida sympaattista hermostoa niin, että sydän rasittuu kiputuntemuksiin asti.

Terveen ihmisen sydänsäryissä lienee kysymys yksilöllisestä tavasta reagoida suruun tai muihin mieltä vavahduttaviin tilanteisiin. Siinä missä joku tuntee huimausta ja hengenahdistusta, toinen saattaa hyvinkin kokea kipua rinnassa. Jossain määrin järkytykseen reagoiminen on sukupuolisidonnaista. Miesten tavallinen reaktio on pyörtyminen, naiset taas ovat herkempiä kokemaan pahoinvointia ja oksentamaan vakavissa stressitilanteissa.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1998

Vastaaja:


Pertti Pere


anestesialääkäri


HYKS, kipuklinikka

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2513
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti