Solunsalpaajat eli sytostaatit iskevät nopeasti jakautuviin soluihin.

Syöpäsolujen lisäksi sellaisia ovat muun muassa verisolujen esiasteet, ja siksi hoito aiheuttaa veriarvojen ohimenevää laskua. Myös hiustupissa on jakautuvia soluja, jotka ovat herkkiä joillekin solunsalpaajille. Solujen vaurioituessa hiuksen kasvu ja muodostus pysähtyy ja lopulta se irtoaa. Tukan lähtö on tavallaan merkki syöpälääkkeen tehosta.

Hiukset lähtevät 3–5 viikon kuluttua ensimmäisestä solunsalpaaja-annoksesta ja ne kasvavat yleensä uudelleen hoidon loputtua, joskus jo sen aikana. Uusi tukka saattaa olla hieman erivärinen tai aiempaa kiharampi.

Kaikki syöpälääkkeet, kuten eräät hormonit ja solunsalpaajat, eivät juuri varista hiuksia, joten pulma voidaan joskus välttää lääkevalinnoilla. Hiuspohjan voimakas jäähdyttäminen, ns. kylmäpäähine, vähentää solunsalpaajien pääsyä karvatupen soluihin, mutta hankala menetelmä ei ole saavuttanut suurta suosiota.
Parhaillaan on kehitteillä päänahkaan siveltävä salva, joka hidastaa hiustupen solujen kasvua. Aine vaikuttaa solusykliä säätelevien proteiinien toimintaan. Se vähentää syöpähoitoa saavien hiirten karvanlähtöä.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2001

Vastaaja:


Heikki Joensuu


syöpätautien professori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla