Universaali vastaus aineiden liukoisuudelle suoraan lukion kemian kirjasta: Lämmittäminen nopeuttaa aineiden liukenemista.

  Useimmat aineet liukenevat paremmin kuumaan kuin kylmään liuotteeseen, eli niiden liukoisuus kuumaan on suurempi.

Sitten vähän teestä. Useimmat teen aromi- ja väriaineet liukenevat myös kylmään veteen, mutta juoman valmistumiseen kuluu silloin hiukan enemmän aikaa. Mustasta teestä on tunnistettu yli 600 erilaista aromi- ja väriainetta. Osa niistä antaa teelle värin, osa on vastuussa teen aromista.

Miten erilaiset yhdisteet juomaan uuttuvat, vaihtelee sen mukaan, miten paljon ja millaisia teelehtiä käytetään, mikä on veden lämpötila ja miten pitkään teetä uutetaan. Omaa täydellistä kupillistaan voi jokainen etsiä vaihtelemalla näitä muuttujia.

Musta tee uutetaan yleensä juuri kiehahtaneeseen veteen 2–5 minuutissa. Hyvää jääteetä syntyy, kun teepussin laittaa kylmään veteen ja juoman antaa uuttua jääkaapissa parin tunnin ajan. Vihreä tee uutetaan yleensä 45-–70 asteessa. Näin hillitään vihreissä teelehdissä olevien karvaiden yhdisteiden uuttumista.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2007

Vastaaja:
Anu Hopia
elintarvikekemian dosentti
Helsingin yliopisto

JNieminen
Seuraa 
Viestejä81
Liittynyt18.1.2014

Miksi tee liukenee huonosti kylmään veteen?

Tämä kolumni muuten ei ole ihan ajan tasalla. Teen liukenemisessa lämpötila ei vaikuta ainoastaan siihen miten nopeasti teestä liukenee aromiaineita, vaan myös siihen MITÄ liukenee. Tietyt aromiaineet käyttäytyvät kuin rasvat - tai suorastaan ovat rasvaliukoisia, eli ne eivät missään vaiheessa liukenisi kylmään veteen. Veden lämpötila saa myös ne lämpenemään, jolloin niiden olotila tai viskositeetti muuttuvat ja ne sekoittuvat veden kanssa. Toinen lukiofysiikassa vähemmän tunnettu ilmiö ovat...
Lue kommentti
Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017