Rauhasten toiminta on vilkastunut. Kuva: Shutterstock
Rauhasten toiminta on vilkastunut. Kuva: Shutterstock

Syy löytyy apokriinisistä hikirauhasista, jotka alkavat heräillä vasta murrosiässä.

Näitä suuria hikirauhasia on erityisesti kainaloissa, nivusseudussa ja sukupuolielimissä.

Apokriinisten rauhasten erittämä hiki alkaa haista, kun ihossa elävät bakteerit, etenkin korynebakteerit, hajottavat hien valkuaisaineita. Hajoamisessa vapautuu ammoniakkia ja härskiintyviä lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka haisevat epämiellyttäviltä.

Jos käy tarpeeksi usein pesulla ja käyttää antiperspiranttia kainaloihin, hajuongelmaa ei pitäisi syntyä. Teinit suihkuun vähintään kerran päivässä!

Vastaajana Matti Hannuksela,
professori, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, Helsinki

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

kariluoto
Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt22.1.2014

Miksi teini haisee?

Apokriinisten hikirauhasten kautta poistuvat kuona-aineet voi hoitaa pesemällä ja muuttaalla ruokavaliota. Hien haju riippuu hyvin paljon ruokavaliosta. Pahin palvelus, minkä voit itsellesi tehdä tässä suhteessa on hikoilun estäminen kemiallisesti. Hikeä tulee, koska sen on tarkoitus tulla ja poistaa kuona-aineita kehosta. Estämällä hikoilun, kuona-aineet kertyvät elimistöön. Kehoitus käyttää antiperspiranttia kertoo Hannukselan epäpätevyydestä.
Lue kommentti

In alimentum sanitas.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti