Monet ruokiin ja ruokailuun liittyvät tavat palautuvat kristilliseen perinteeseen.

Perjantai oli katoliseen aikaan paastopäivä, minkä vuoksi torstaina haluttiin tarjota tukevaa ja ravitsevaa ruokaa. Hernekeiton syöminen laskiaisena on samaa perua: katolisella kaudella laskiaisesta alkoi pääsiäistä edeltävä paastonaika.

Vaikka Suomessa siirryttiin prostestanttiseen uskontoon jo 1500-luvulla, tapa hernekeiton tarjoamisesta torstaisin on säilynyt. Tätä on saattanut edistää se, että armeijaan vakiintui käytäntö syödä hernekeittoa torstaisin.

Nykyisin hernekeiton kanssa tarjotaan pannukakkua. Tämä tapa lienee yleistynyt vasta 1900-luvun puolella, sillä vielä 1800-luvulla pannukakun raaka-aineet olivat kalliita harvojen herkkuja.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Merja Sillanpää


tutkija


Karjaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla