Meille tutuimman lukujärjestelmän kantaluku on 10, mutta Babyloniassa eli nykyisen Irakin alueella käytettiin noin 4 000 vuotta sitten lukujärjestelmää, jonka kantaluku oli 60.

Babylonian matemaatikot ja tähtitieteilijät jakoivat ympyrän 360 asteeseen ja kunkin asteen 60 yhtäsuureen osaan, joita voidaan tässä kutsua asteminuuteiksi erotukseksi ajanlaskun minuuteista. Jokainen asteminuutti puolestaan jaettiin 60 yhtä suureen astesekuntiin. Tämä tapa on yhä käytössä.

Vuorokausi pilkottiin tunneiksi luultavasti alkuaan Egyptissä. Ajanlaskun historia on keskeisiltä osiltaan matematiikan ja tähtitieteen historiaa, ja siksi tunti jaettiin Babyloniassa omaksuttuun tapaan 60 yhtäsuureen osaan. Näin saatiin ajanlaskuun minuutti, joka myös jaetaan 60 yhtäsuureen osaan, sekuntiin. Sen sijaan sekunnin osat ilmaistaan meille tutulla 10-järjestelmällä, esimerkiksi 9,85 sekuntia. Jos Babyloniassa olisi osattu mitata aikaa sekunnin murto-osina, ehkä me käyttäisimme myös sekunnin osissa 60-järjestelmää.

60-järjestelmän etuna varsinkin murtolukulaskuissa on se, että 60 on jaollinen luvuilla 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 ja 30. Sen sijaan 10 eli meidän lukujärjestelmämme kantaluku on jaollinen vain luvuilla 2 ja 5.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2004

Vastaaja:


Hannu Karttunen


Vastaajana Hannu Karttunen


Tuorlan observatorio

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017