Meille tutuimman lukujärjestelmän kantaluku on 10, mutta Babyloniassa eli nykyisen Irakin alueella käytettiin noin 4 000 vuotta sitten lukujärjestelmää, jonka kantaluku oli 60.

Babylonian matemaatikot ja tähtitieteilijät jakoivat ympyrän 360 asteeseen ja kunkin asteen 60 yhtäsuureen osaan, joita voidaan tässä kutsua asteminuuteiksi erotukseksi ajanlaskun minuuteista. Jokainen asteminuutti puolestaan jaettiin 60 yhtä suureen astesekuntiin. Tämä tapa on yhä käytössä.

Vuorokausi pilkottiin tunneiksi luultavasti alkuaan Egyptissä. Ajanlaskun historia on keskeisiltä osiltaan matematiikan ja tähtitieteen historiaa, ja siksi tunti jaettiin Babyloniassa omaksuttuun tapaan 60 yhtäsuureen osaan. Näin saatiin ajanlaskuun minuutti, joka myös jaetaan 60 yhtäsuureen osaan, sekuntiin. Sen sijaan sekunnin osat ilmaistaan meille tutulla 10-järjestelmällä, esimerkiksi 9,85 sekuntia. Jos Babyloniassa olisi osattu mitata aikaa sekunnin murto-osina, ehkä me käyttäisimme myös sekunnin osissa 60-järjestelmää.

60-järjestelmän etuna varsinkin murtolukulaskuissa on se, että 60 on jaollinen luvuilla 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 ja 30. Sen sijaan 10 eli meidän lukujärjestelmämme kantaluku on jaollinen vain luvuilla 2 ja 5.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2004

Vastaaja:


Hannu Karttunen


Vastaajana Hannu Karttunen


Tuorlan observatorio

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Ihmissilmän kulmaerottelukyky (tietyllä valaistusvoimakkuudella ja kontrastilla) on kaariminuutin luokkaa (Kuun halkaisija 30 kaarmiminuuttia).

Ehkä tämä oli vain sattuma, että pienin babylonialaisten kulmamitta oli juuri kaariminuutti ?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla