Tärkein syy on se, että reipas ilmavirta kiihdyttää haihtumista iholta.

Haihtuminen on tehokas ihon viilentäjä. Tämän huomaa selvästi, kun hikoilee tai kostuttaa itseään vedellä. Märkä iho haihduttaa kosteutta enemmän kuin kuiva ja jäähtyy siksi nopeammin.
Ilmakuutio voi kuitenkin ottaa vastaan vain tietyn määrän kosteutta. Kun ilman kosteus lisääntyy, haihtuminen ja samalla ihon jäähdytys hidastuvat. Siksi kostea ja kuuma ilma tuntuu kuivaa tukalammalta. Jos ilma samaan aikaan vielä seisoo, ihosta ilmaan johtuva lämpökään ei pääse siirtymään sivuun vaan jää kasvattamaan tukaluutta.
Tuulettimen ilmavirta muuttaa tilanteen. Kun ilma liikkuu, lämpötila ihon ympärillä pysyy lähellä ilman keskilämpötilaa. Viilennystä tehostaa se, että puhallus siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta. Tämä lisää haihtumista ja voimistaa viilentävää tunnetta.

Vastaaja:


Esa Vakkilainen


energiatekniikan professori


Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä195
Liittynyt21.12.2014

Miksi tuuletin viilentää, vaikka liikkuva ilma on saman­lämpöistä kuin ympäröivä ilma?

Marssilainen 25.05.2015 klo 20:53 Saunakysymys on hyvä. Kuumassa saunassa iholle puhaltaminen polttaa pahemmin. Miksi näin tapahtuu ja mikä lämpötila on se raja, missä viilennys muuttuukin kuumennukseksi? Voisi olettaa että raja on se normaali ruumiinlämpö, eli n. 37 astetta. Kuumempi puhallus polttaa ja kylmempi viilentää.
Lue kommentti

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018