Auringon säteiden hiipuessa illalla maan pinta alkaa jäähtyä.

Samalla jäähtyy liki pintaa oleva ilmakerros. Kylmä ilma on raskaampaa kuin lämmin. Pintakerros tulee tällä tavalla vakaaksi.

Tilannetta voisi verrata vesiastiaan, jonka pohjalla on jotakin raskasta nestettä, kuten sokerilientä. Vaikka vettä hieman sekoitetaan, pohjalla oleva neste pysyy liikkumattomana. Samalla tavalla ilmakehän tuulet eivät pääse vaikuttamaan vakaaseen pintakerrokseen.

Ilmiötä voi seurata esimerkiksi tarkkailemalla riippakoivua. Illansuussa saattaa olla aivan tyyntä mutta silti koivun latvat vielä heiluvat kunnolla. Illan edetessä myös latvojen liike pysähtyy. Tällöin pintakerroksen jäähtyminen on yltänyt jo latvojen korkeudelle.

Vakaa pintakerros häviää nopeasti aamuauringon alkaessa lämmittää maan pintaa. Myös lähestyvä matalapaine kovine tuulineen on riittävän tehokas sekoittamaan ilman ja poistamaan kylmän ilmakerroksen.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1998

Vastaaja:


Juhani Rinne


tutkimusprofessori


Ilmatieteen laitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti