Vatsasta kuuluva kurina aiheutuu kaasujen liikeistä paksusuolessa.

Ohutsuolesta paksusuoleen tulevassa ruokasulassa ei enää juuri ole imeytymiskelpoisia aineita. Siinä elävät bakteerit tuottavat kuitenkin kaasuja ja muita yhdisteitä, jotka huomaa ajoittaisena vatsan turvotuksena, kipuna ja peräaukosta purkautuvana kaasuna.
Paksusuolessa tapahtuu hidasta aaltomaista liikettä, joka hämmentää suolen sisältöä aivan kuin märkää multaa sekoitettaisiin lapiolla. Liike panee vauhtia myös kaasuihin, jotka risteilevät edes takaisin reilun metrin mittaisessa suolessa, joka laajenee ja supistuu jatkuvasti. Kapeimmillaan suoli on sisältä vain lyijykynän paksuinen. Kurniva ääni syntyy, kun kaasut läpäisevät ahtaimman kohdan.

Suolisto saattaa kurista sekä ennen että jälkeen aterian: ilmiö on hyvin yksilöllinen. Tyhjän vatsan valitus johtunee siitä, että nälkä kiihdyttää suolen sisäistä liikettä. Ratkaisevaa on suolistokaasujen määrä. Tietyt ruoat, kuten pavut, herneet, kaali ja banaani, tehostavat kaasun muodostusta. Stressi, kahvi ja alkoholi lisäävät puolestaan suolen liikettä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1997

Vastaaja:


Mikko Salaspuro


gastroenterologi, sisätautiopin professori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla