Ilmiö liittyy luultavasti elimistön sisäisen kellon toiminnan heikkenemiseen: uni pirstoutuu eikä tahdistu enää oikeaan ajankohtaan, koska sisäisen kellon lähettämät uni- ja valveviestit muuttuvat vaimeammiksi.

Tyypillinen oire sisäisen kellon rytmihäiriöstä on aamuöisten heräämisten lisääntyminen.

Toinen syy lienee, etteivät aivot enää reagoi unipaineeseen kuten ennen. Nukahtamisen edellytyksenä on, että aivokuorelle kertyy unipainetta kasaavia välittäjäaineita, kuten adenosiinia ja typpioksidia. Mitä kauemmin ihminen valvoo, sitä enemmän unipainetta kertyy. Iän myötä päivänaikainen aivotoiminta hiljenee, mikä ilmeisesti vaikuttaa välittäjäaineiden määrään ja tehoon. 

Vastaaja:


Tarja Stenberg


fysiologian dosentti, unitutkija


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Jostain luin että Alzheimeria sairastavilta vanhuksilta on löydetty joku tietty solumuunnos tai mikä lie vaurio joka aiheuttaa huonounisuutta. Harmi kun en nyt muista tämän paremmin enkä sitä varsinkaan mikä oli lähteeni. Aamulehti?

Vanhuuden (jota toki keski-ikäisyys ei vielä ole) huonounisuuden ei siis tarvitsisi olla mikään "normaali" ilmiö?

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Jos ite herään yöllä, tai siis aamuviideltä nukuttuani 5-2 h, niin alan lukemaan jotain. Sitten uni tulee uudelleen joskus seiskan maissa ja saa vielä pari, kolme tuntia nukuttua.

Herään tuohon aikaan yleensä aina, mutta joskus siitä ei pääse takasin uneen vaan on pakko valvoa vähän aikaa. Luulen että itellä tämä liittyy stressiin.

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla