Asiasta saamme syyttää vanhoja roomalaisia – ja sitä, että loogisuus merkitsee eri aikakausina eri asioita. Pääsyyllinen on Julius Caesar.

Roomalainen ajanlasku oli joutunut epäjärjestykseen, ja vuonna 46 eKr. Julius Caesar sääti ajanlaskutavan, jota ruvettiin sanomaan juliaaniseksi kalenteriksi. Caesar määräsi vuoden pituudeksi 365 ¼ päivää ja sijoitti karkauspäivät paikalleen. Hän myös kiinnitti uuden ajanlaskun luonnon merkkipäiviin. Hän määräsi, että vuoden 46 talvipäivänseisaus on joulukuun 24. päivänä. Tämä päivämäärä oli jonkin vanhemman roomalaisen logiikan mukaisesti se oikea talvipäivänseisauksen paikka. Mikä se logiikka oli, ei ole enää nykypäivänä tiedossa.

Vuodenvaihde asettui tammikuun alkuun. Ilmeisesti Caesar halusi sovittaa kalenterivuoden ja virkakalenterin samaan tahtiin. Tasavallan korkeimpien viranhaltijoiden, vuosittain vaihtuvien konsulien, virkakausi oli jo sadan vuoden ajan alkanut tammikuun alussa.

Myöhemmissä ajanlaskun muutoksissa on sitten pyritty pitämään vuodenvaihde suunnilleen samassa asemassa kuin se oli juliaanisessa ajanlaskussa. Talvipäivänseisaus on nykyään 21. tai 22. joulukuuta. 

Vastaaja:
Heikki Oja
tutkimuspäällikkö
Almanakkatoimisto, Helsingin yliopisto

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018