Mikrokuituiset urheiluvarusteet ovat erityisen hankalia.

Värinlähtöön pesussa vaikuttaa ratkaisevasti se, mitä materiaalia vaate on. Eri materiaalit,  esimerkiksi polyesteri ja puuvilla, värjätään eri aineilla.
Polyesteri värjätään dispersioväreillä. Värjäyksessä vaatteen lämpötila nostetaan 130 asteeseen, jolloin polyesteri turpoaa ja pehmenee ja värihiukkaset liukenevat siihen. Kun liuos jäähtyy, väri jää kuidun sisään. Värjäyksen jälkeen kangas pestään 80 asteessa pesulla, joka tuhoaa irtovärin kuidun pinnasta.
Polyesteriä lämmitettäessä värimolekyylit kuitenkin liikkuvat ja pieniä määriä väriä voi siirtyä takaisin kuidun pintaan. Koska kangas kuivataan 100–140 asteessa ja usein vielä jälkikäsitellään 160–180 asteessa, uudessa vaatteessa on aina jonkin verran irtoväriä kuidun pinnassa. Se irtoaa pääosin ensimmäisessä pesussa.

Mikrokuituiset urheiluvaatteet ovat poikkeuksellisen hankalia. Mikrokuitu on erityisen ohut, usein polyesteristä valmistettu kuitu, jonka pinta-ala on suuri. Siksi värimolekyylillä on lyhyt matka kuidun pintaan, ja suuri pinta-ala kerää paljon väriä. Kun irtovärillä on vielä voimakas taipumus sitoutua polyesteriin, vaatteessa usein mukana oleva valkoinen tahriintuu. Väri kuitenkin kirkastuu  kemiallisessa pesussa.
Sporttivaatteisiin on kehitetty uusia värejä, jotka tarttuvat pesussa huonommin kuidun pintaan ja hajoavat pelkän emäksen vaikutuksesta kokonaan.

Puuvillassa kemiallinen sidos

Puuvilla värjätään pääosin reaktiiviväreillä. Väriaine kiinnitetään puuvillan sisältämän selluloosan hydroksyyliryhmään niin sanotun reaktiiviryhmän välityksellä. Kyseessä on kemiallinen sidos, joka on varsin luja.
Ongelma pesunkestojen kannalta on, että värjäyksen aikana osa väriaineesta reagoi veden kanssa ja muodostaa värihydrolysaattia. Se tarttuu puuvillaan ilman voimakkaita sidoksia. Suurin osa prosessiajasta meneekin jälkipesuun, jolla yritetään puhdistaa värihydrolysaatti kuidun pinnasta.

Pesu tehdään kiehuvalla vedellä, usein kahdesta neljään kertaa. Tästä huolimatta kuituun jää eri määriä hydrolysaattia. Jos värjätty kuitu on tarkoitettu yksiväriseen vaatteeseen, ei väriä aina edes yritetä pestä kunnolla pois.
Värihydrolysaatin taipumus tarttua kuituun on pienempi korkeissa lämpötiloissa. Siksi puuvillalle suositellaan 60 asteen pesua. Värinpäästön ehkäisemiseksi vielä korkeampi lämpötila olisi parempi, mutta kuumemmassa vaate saattaa esimerkiksi kutistua.

Suurin osa irtoväristä lähtee ensimmäisessä pesussa, mutta tumma yksivärinen vaate kannattaa pestä useamman kerran erikseen.

Tummansininen ei kestä valoa

Puuvillavaatteetkin kehittyvät. Aikaisemmin jopa puolet väristä muuttui hydrolysaatiksi. Uudet värit menevät kuituun jopa yli 90-prosenttisesti, joten irtoväriä on vähemmän. Nykyisin laadukkaita väri-valko yhdistelmiä voi pestä 60 asteessa värien siirtymättä.

Suuri osa tummansinisistä t-paidoista ja shortseista värjätään edelleen maailman yleisimmällä reaktiivivärillä, jonka nimi on Reactive Black 5. Se on halpaa, ja sen pesunkesto on erittäin hyvä mutta valonkesto  heikko. Siksi sillä väräjätyt vaatteet haalistuvat kesällä ulkona nopeasti.

Ongelmallisinta on, että värin märkä­valonkesto on olematon. Valo pilkkoo reaktiiviryhmän ja värimolekyylin välisen sidoksen. Hien kosteus ja emäksisyys katalysoi tapahtumaa. Useilla muillakin reaktiiiviväreillä on heikentynyt märkä­valonkesto, ja siksi puuvillaa ei pitäisi milloinkaan kuivattaa auringossa.

Marko Hamilo on vapaa tiedetoimittaja ja Tiede-lehden vakituinen avustaja.

Asiantuntija kangastehtailija Lorenz Michael

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2013

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018