Sinkkiarkut ovat ikivanha käytäntö: jo muinaiset egyptiläiset hautasivat vainajansa niissä.

Syyt juuri sinkkiarkkujen käyttämiseen ovat säilyneet paljolti samanlaisina noista ajoista asti. Sinkki on halpaa, kevyttä ja helposti saatavissa, ja siitä tehtyjen arkkujen saumat on helppo juottaa täysin ilmatiiviiksi. Nykyään ei tosin enää juoteta, vaan saumat tiivistetään silikonilla.

Ruumiiden kuljettamisesta on olemassa kansainvälinen sopimus, jonka tavoitteena on yksinkertaistaa ruumiiden kansainväliseen kuljettamiseen liittyviä muodollisuuksia ja varmistaa, ettei kuljettaminen aiheuta terveydellisiä vaaroja. Sopimuksen mukaan arkku voi koostua ”joko seinämiltään vähintään 20 mm vahvuisesta ulommasta puuarkusta ja sisemmästä arkusta, joka on tarkasti kiinni juotettua sinkkiä tai yhdestä seinämiltään vähintään 30 mm vahvuisesta puuarkusta, joka on vuorattu sinkillä.”

Käytännössä kotimaahan lähetettävät vainajat pakataan tätäkin tarkemmin. Ensin vainaja pannaan sinkkiarkkuun, sinkkiarkku ruumisarkkuun, ruumisarkku kuljetuslaatikkoon, kuljetuslaatikko rahtiarkkuun ja rahtiarkku vielä muovin sisään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Vastaaja:


Helena Ranta, Jorma Kivinen


oikeushammaslääkäri, toimistoinsinööri


Helsingin yliopisto, Ilmailulaitos

DedMoroz
Seuraa 
Viestejä18367
Liittynyt16.3.2005

Miksi vainajat lähetetään kotimaahan sinkkiarkuissa?

syytinki 13.02.2014 klo 14:23 Kuten Pacanus Rusticanus epäilen, että ovat läkkipeltiä. Tuo umpeen juotto ja ilmatiiviys. Kai niissä jokin varoventtili on? Luulisi, että saattaa muuten posahtaa, jos on alkanut kalmo käydä. Ovatkohan nen palautuskirstuja vai haudataanko niissä?? Jos ovat umpeen juotettuja ja avataan, käykö säilykepurkin avaaja?? Sinkittyä peltiä on ja juu on varoventtiili jossa suodatin joka pitää käryt hallinnassa mutta tasaa mahdolliset paineet. Kaveri käy läpi...
Lue kommentti

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

Esiäidin kannatti kyllästyä. Kuva: SPL/MVPhotos

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017