Sinkkiarkut ovat ikivanha käytäntö: jo muinaiset egyptiläiset hautasivat vainajansa niissä.

Syyt juuri sinkkiarkkujen käyttämiseen ovat säilyneet paljolti samanlaisina noista ajoista asti. Sinkki on halpaa, kevyttä ja helposti saatavissa, ja siitä tehtyjen arkkujen saumat on helppo juottaa täysin ilmatiiviiksi. Nykyään ei tosin enää juoteta, vaan saumat tiivistetään silikonilla.

Ruumiiden kuljettamisesta on olemassa kansainvälinen sopimus, jonka tavoitteena on yksinkertaistaa ruumiiden kansainväliseen kuljettamiseen liittyviä muodollisuuksia ja varmistaa, ettei kuljettaminen aiheuta terveydellisiä vaaroja. Sopimuksen mukaan arkku voi koostua ”joko seinämiltään vähintään 20 mm vahvuisesta ulommasta puuarkusta ja sisemmästä arkusta, joka on tarkasti kiinni juotettua sinkkiä tai yhdestä seinämiltään vähintään 30 mm vahvuisesta puuarkusta, joka on vuorattu sinkillä.”

Käytännössä kotimaahan lähetettävät vainajat pakataan tätäkin tarkemmin. Ensin vainaja pannaan sinkkiarkkuun, sinkkiarkku ruumisarkkuun, ruumisarkku kuljetuslaatikkoon, kuljetuslaatikko rahtiarkkuun ja rahtiarkku vielä muovin sisään.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Helena Ranta, Jorma Kivinen


oikeushammaslääkäri, toimistoinsinööri


Helsingin yliopisto, Ilmailulaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
DedMoroz
Seuraa 
Viestejä19782
syytinki

Kuten Pacanus Rusticanus epäilen, että ovat läkkipeltiä.

Tuo umpeen juotto ja ilmatiiviys. Kai niissä jokin varoventtili on? Luulisi, että saattaa muuten posahtaa, jos on alkanut kalmo käydä.

Ovatkohan nen palautuskirstuja vai haudataanko niissä?? Jos ovat umpeen juotettuja ja avataan, käykö säilykepurkin avaaja??

Sinkittyä peltiä on ja juu on varoventtiili jossa suodatin joka pitää käryt hallinnassa mutta tasaa mahdolliset paineet. Kaveri käy läpi oikeuslääketieteellisen avauksen koska kuollut ulkomailla, ja haudataan tavallisessa arkussa maan poveen. Suomessa noille arkuille on omanlaisensa maatumisvaatimukset. Abouttia noin.

edit: ja tuskin nuo tyypit ovat sotkeneet tässä kohtaa yhtään mitään, sinkkiarkku nyt vaan on yleinen nimitys noille kapineilla

I usually give people more chances than they deserve but once I'm done, I'm done.

JPI
Seuraa 
Viestejä32480

No sata ja tuhat varmasti ei muinaisilla egyptiläisillä ollut sinkkiarkkuja.

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = 27n³/8, n∈Z = ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla