Ihmisen silmässä on useita valoa taittavia pintoja ja kerroksia – tärkeimpinä sarveiskalvo ja linssi sekä niiden välinen kammiovesi – joiden ansiosta verkkokalvolle tarkentuu tajuttava kuva.

Taittovoimasta 75 % on peräisin ilman ja sarveiskalvon rajapinnasta, jossa ilman taitekerroin on 1,00 ja sarveiskalvon 1,376.

Veden taitekerroin 1,333 on lähes sama kuin sarveiskalvon, ja siksi näiden rajalla valo ei taitu juuri lainkaan. Veden alla silmä siis käytännössä menettää etuosansa taittovoiman, noin 43 dioptriaa. Silmästä tavallaan tulee 43 dioptrian verran kaukotaittoinen eli pitkänäköinen. Sen vuoksi verkkokalvolle projisoituva kuva jää epätarkaksi.

Uimalasit estävät tämän “taittamattomuusvirheen“, koska silmän eteen jää ilmakerros. Tilanne vastaa katsomista akvaarioon sen lasiseinän läpi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2002

Vastaaja:


Heikki Kaseva


johtava optikko


Instru Optiikka Oy

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti