Korvatippa voisi auttaa. Kuva: Getty Images
Korvatippa voisi auttaa. Kuva: Getty Images

Vaikkua voi olla liian vähän tai liikaa.

Korvakäytävän herkän ihon suojana on vahamaista, vettä hylkivää vaikkua, jonka ansiosta vesi valuu ja haihtuu pois korvasta. Jos vaikkukerros puuttuu, vesi jää helpommin korvakäytävään. Tavallisin syy vaikun puuttumiseen on liian innokas puhdistaminen.

Joskus vaikkua kertyy liikaa, jolloin se voi muodostaa kapeaan korvakäytävään osittaisen tulpan, jonka takaa vesi ei pääse pois. Korvakäytävä voi myös olla rakenteellisesti kapea tai suppilomainen.

Korvakäytävän tilavuus on alle kaksi millilitraa, eli noin kolmasosa teelusikallisesta. 

Veden haihtumista voi nopeuttaa kuivaamalla korvaa hiustenkuivaajalla tai tiputtamalla korvakäytävään spriipitoisia korvatippoja suihkun jälkeen. Korvaa ei saa itse kaivaa.

Jos veden jääminen korvaan on ongelma, kannattaa käydä lääkärissä.

Vastaaja:
Karin Blomgren
dosentti, korvatautien erikoislääkäri,
HYKS, Korvaklinikka

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2013

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti