Vesi koostuu molekyyleistä, joissa on yksi happiatomi ja kaksi vetyatomia.

Kun vesi on nestemäistä, lämpöliike saa molekyylit poukkoilemaan sinne tänne sitä rajummin mitä lämpimämpää neste on. Toisaalta viereisten vesimolekyylien happi- ja vetyatomit pyrkivät sitoutumaan toisiinsa ns. vetysidoksilla. Sidoksia syntyy ja purkautuu jatkuvasti.

Puhdas vesi on tiheimmillään 3,98-asteisena, koska lämpöliike ja sitoutuminen ovat tällöin sellaisessa tasapainossa, että molekyylit ovat lähempänä toisiaan kuin missään muussa lämpötilassa. Kun vesi tulee tätä kylmemmäksi, vetysillat alkavat yhdistää molekyyylejä ketjuiksi ja ketjuja verkoiksi. Ketjujen väliin jää tyhjää tilaa, joten rakenne löyhenee. Juuri molekyylien ketjuuntumisen ansiosta kiteytynyt vesi eli jää on vähemmän tiheää kuin nestemäinen vesi. Tässä vesi poikkeaa useimmista muista aineista, jotka ovat tiheimmillään kiinteinä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 1/1996

Vastaaja:


Markku Räsänen


fysikaalisen kemian apulaisprofessori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Häxpi
Seuraa 
Viestejä1334

Voimme myös ajatella mitä tapahtuisi, jos vesi olisi tiheintä esim. +23 asteisena tai -7 asteisena. Taitaisivat jäätyä vesistöt talvella pohjia myöten ja kesällä olisi muuten vaan erikoista.

Islamismi nojaa islamin arvovaltaisiin lähteisiin: Koraaniin, sunnaan, Muhammedin esimerkkiin ja sharia-lakiin. Islamismi on islamin hartainta harjoittamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla