Lähtökohta on muinaisessa Babyloniassa.

Babylonialaisten kalenteri oli kuun vaiheisiin perustuva kuukalenteri, joka tuottaa ajan perusmitaksi 29,53 vuorokautta. Tämä oli liian pitkä aika käytännön elämää ajatellen. Tarvittiin jokin ajanjakso vuorokauden ja kuukauden väliin. Niinpä kuukausi jaettiin neljään osaan, koska siten "viikon" pituus mukavasti täsmäsi seitsemän taivaallisen jumalan eli paljain silmin näkyvien taivaankappaleiden määrän kanssa.

Juutalaiset toivat babylonialaisen ajanlaskun Palestiinaan palatessaan Babylonian vankeudesta. Sittemmin roomalaiset valloittivat Palestiinan, ja ajanlaskun alun tienoilla he vaihtoivat käytössä olleen kahdeksanpäiväisen viikkonsa seitsenpäiväiseen. Pitkän rauhan ajan vallitessa sekä ihmiset että ideat pääsivät liikkumaan vapaasti, ja tuore kristinusko levitti nopeasti viikkokäsityksen laajaan imperiumiin. Virallisesti seitsenpäiväinen viikko otettiin käyttöön keisari Konstantinuksen määräyksestä vuonna 321.

Vastaaja:


Rami Rekola


tähtitieteen tutkija


Tuorlan observatorio

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti