Suomalaisten ja muiden kaupungistuneiden kulttuurien ihmisten viisaudenhampaat puhkeavat nykyisin keskimäärin 20 vuoden iässä.

Luonnontilassa elävillä kansoilla keskiarvo on noin 14 vuotta. Eron syynä on ilmeisesti ravinnon erilaisuus, joka vaikuttaa leukaluun kasvuun.

Parin sadan viime vuoden aikana ravintomme on muuttunut runsasenergiaisemmaksi ja pehmeämmäksi. Koska pureskelun tarve on vähentynyt, lasten leukaluut jäävät hieman entistä kapeammiksi ja hennommiksi. Tätä leukaluun pientä surkastumista ei näy metsästäjä-keräilijä-kansoilla, vaan sitkeän ruoan jauhaminen kasvattaa heille yhtä jykevän leuan kuin ennenkin.

Koska pureskelu ei vaikuta hampaiden kokoon – ne voivat pienentyä vain evoluution tuloksena tuhansien vuosien kuluessa – länsimaisten ihmisten leukaluut ovat käyneet ahtaiksi. Tämä näkyy lisääntyneenä oikomishoidon tarpeena – sekä siinä, että viisaudenhampaat mahtuvat puhkeamaan vasta aikuiselle.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1997

Vastaaja:


Sinikka Pirinen


lasten hammashoito- ja hampaiston oikomisopin professori


Helsingin yliopisto

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1391
Liittynyt26.3.2006

Miksi viisaudenhampaat puhkeavat niin myöhään?

Minun viisaudenhampaani puhkesivat tosi aikaisin. Nimittäin varttia yli kuusi aamulla.
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti)

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti