Suomalaisten ja muiden kaupungistuneiden kulttuurien ihmisten viisaudenhampaat puhkeavat nykyisin keskimäärin 20 vuoden iässä.

Luonnontilassa elävillä kansoilla keskiarvo on noin 14 vuotta. Eron syynä on ilmeisesti ravinnon erilaisuus, joka vaikuttaa leukaluun kasvuun.

Parin sadan viime vuoden aikana ravintomme on muuttunut runsasenergiaisemmaksi ja pehmeämmäksi. Koska pureskelun tarve on vähentynyt, lasten leukaluut jäävät hieman entistä kapeammiksi ja hennommiksi. Tätä leukaluun pientä surkastumista ei näy metsästäjä-keräilijä-kansoilla, vaan sitkeän ruoan jauhaminen kasvattaa heille yhtä jykevän leuan kuin ennenkin.

Koska pureskelu ei vaikuta hampaiden kokoon – ne voivat pienentyä vain evoluution tuloksena tuhansien vuosien kuluessa – länsimaisten ihmisten leukaluut ovat käyneet ahtaiksi. Tämä näkyy lisääntyneenä oikomishoidon tarpeena – sekä siinä, että viisaudenhampaat mahtuvat puhkeamaan vasta aikuiselle.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1997

Vastaaja:


Sinikka Pirinen


lasten hammashoito- ja hampaiston oikomisopin professori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1471

Minun viisaudenhampaani puhkesivat tosi aikaisin. Nimittäin varttia yli kuusi aamulla.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024

Mikä olisi hyvä kirja, jonka avulla epigeneettinen periytyminen avautuisi ihmiselle, jolle on koko ikä taottu päähän jotain muuta?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla