Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Bakteerit eivät pidä vähävetisestä.

Selitys piilee voin koostumuksessa. Voin rasvapitoisuus on korkea – yli 80 prosenttia – ja vastaavasti vesipitoisuus alhainen.

Maitorasva vähentää voista niin sanottua vapaata vettä eli vettä, joka on sitoutunut ruoan molekyyleihin. Mikrobit vaativat vettä lisääntyäkseen. Veden poistaminen on ikivanha tapa estää pilaantumista. Maitoa on kautta aikojen varastoitu voiksi.

Vaikka voi ei homehdu, se saattaa muuten pilaantua. Voita ei pidä säilyttää huoneenlämmössä, etteivät sen tyydyttyneet rasvahapot ala hapettua eli härskiintyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lämmön, valon ja hapen vaikutuksesta tapahtuu myös hydrolyysiä eli eltaantumista, kun voin rasvahapot irtoavat sidoksistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2016

Sisältö jatkuu mainoksen alla