Voimajohdon humina johtuu tuulen lisäksi koronailmiöistä.

Ne ovat pieniä sähköpurkauksia, jotka ovat voimakkaimpia sateisella säällä ja talvella, kun johtoihin ja eristimiin kertyy huurretta.

Ritiseviä ja sähiseviä koronapurkauksia syntyy eristeiden kohdalle. Kostealla säällä purkaus pääsee alkuun helpommin kuin kuivalla, sillä kostea ilma ei kestä niin suuria sähkökentän voimakkuuksia kuin kuiva. Myös eristeen pintaan takertuneet, ilmasta tulleet epäpuhtaudet helpottavat purkauksen syntyä.

Hyvin pimeässä korona voi näkyä vaaleana hehkuna. Koronapurkauksen virta on varsin pieni, enintään vain sata milliampeeria voimalinjan kilometriä kohden.

Äänenvoimakkuus on maanpinnan tuntumassa johtimien alla yleensä alle 40 desibeliä ja etäällä tätäkin pienempi, mutta se voi silti kuulostaa häiritsevältä, jos ympäristö muuten on hiljainen.

Koronapurkauksia esiintyy vain vahvimmilla voimansiirtolinjoilla, sillä jännitteeltään alle 110 kilovoltin johdoissa ne ovat äärimmäisen harvinaisia.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2001

Vastaaja:


Erkki Partanen


ympäristöjohtaja


Fingrid Oyj

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti