Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2008


Lauhdevesi on liian viileää lämmityskäyttöön.

Sähköntuotannon maksimoimiseksi ydinvoimalan hukkalämpö vapautetaan mahdollisimman alhaisessa lämpötilassa – vain kymmenisen astetta merta lämpimämmässä vedessä.

Toinen asia on, että ydinvoimalat ovat lämpövoimalaitoksia kuten hiilivoimalatkin ja voisivat tuottaa yhtä hyvin lämpöä kuin sähköä. Maailmalla on tästä esimerkkejä.

Suomessa lämmityskäyttöä haittaavat pitkät etäisyydet. Meillä ydinvoimalat on turvallisuuden lisävarmistukseksi haluttu sijoittaa melko kauas suurista asutuskeskuksista. Kaukolämmön tuotanto taas on tehokkainta, kun voimalat ovat lähellä keskuksia. Toisin kuin sähkö kuuma vesi hukkaa matkalla paljon lämpöä, ja lisäksi veden pumppaamiseen tarvitaan sähköenergiaa sitä enemmän, mitä pitempi matka on.

Yhteiskäytössä ydinvoimalan kokonaishyötysuhde kuitenkin nousisi alle 40 prosentista vajaaseen 60 prosenttiin. Mutta kaukolämmön tuottaminen vähentäisi sähköntuotantoa: talvisin runsaat kymmenen ja kesäisin vajaat kymmenen prosenttia. Pitkä kuljetusmatka huomioiden kaukolämmitysvettä pitäisi lämmittää kuumalla, jopa 180-asteisella höyryllä, jota pystyttäisiin vielä hyödyntämään sähköntuotantoon.

Todennäköisesti kaukolämmön tuottaminen ydinvoimalassa kannattaisi vain, jos laskelmissa painotettaisiin hiilidioksidipäästöjen vähennystä hiilivoimaloiden jäädessä varajärjestelmiksi. Lisäksi pitäisi olla pääkaupunkiseudun veroinen määrä lämmönkäyttäjiä, jotta voimalaitosprosessin muuntaminen ja investointi pitkiin siirtoputkiin kannattaisivat. Vaihtoehto on mukana Loviisaan ehdotetun kolmannen yksikön ympäristövaikutusten arvioinnissa.


 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Riitta Kyrki-Rajamäki


ydinenergiatekniikan professori,


Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
@Pauli
Seuraa 
Viestejä2830

1000 MW sähkötehon voimala tuottaa lämpöä sen päälle vielä 2000 MW edestä.

Tavis ei tiedä mitään, mutta kyllä tuosta voisi kaukolämpöäkin ottaa. 30 asteinen lopputulos johtuu siitä että mereen laskettavan veden ei haluta olla lämpimämpää. Sitten ei voisi sanoa veden olevan turvallista kun lämpöä olisikin 80 astetta jäljellä. 185 asteista vetta menee takaisin reaktoreihin OL1&2 joten kyllä siitä vielä kaukolämpöäkin ottaisi. Eli ei puhettakaan mistään 40 asteisista lilluvesistä. 

George Hanson
Seuraa 
Viestejä1809

Kyllä sellaisen hyvähyötysuhteisen ydinvoimalan pitäisi jokaisen kenellä on riittävästi rahaa saada rakentaa keskelle Helsinkiä. Mitä haittaa siitä voisi olla kenellekään? Saahan niitä rakentaa maaseudullekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla