Irtiotto vaatii voimaa. Kuva: Getty Images
Irtiotto vaatii voimaa. Kuva: Getty Images

Mittarin pitää näyttää sitä enemmän, mitä kauemmaksi aikoo.

Nopeuksia, joilla avaruusmatkaaja pääsee irti Maasta, kutsutaan pakonopeuksiksi tai kosmisiksi nopeuksiksi. Niitä on useita riippuen siitä, minne haluaa mennä.

Jos ilmanvastuksen vaikutusta ei oteta huomioon, 7,9 kilometriä sekunnissa riittää pitämään matkailijan Maan kiertoradalla niin, ettei hän iskeydy tänne. Nopeusmittari näyttää jo tällöin huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia.

Jos halutaan paeta kokonaan maapallon painovoimakentästä, tarvitaan nopeutta 11,2 kilometriä sekunnissa eli runsaat 40 000 kilometriä tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maa puolestaan on Auringon painovoimakentässä. Maan rataa pyörivä avaruusmatkaaja tarvitseekin noin 42 kilometriä sekunnissa eli runsaat 150 000 kilometriä tunnissa irtautuakseen Auringosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maan mukana liikkuva avaruusmatkaaja voi kuitenkin hyödyntää Maan ratanopeutta, joka on 30 kilometriä sekunnissa. Tällöin jo noin 17 kilometrin lisäkiri sekunnissa riittää irrottamaan hänet Maan ja Auringon painovoimakentästä.

Ulkoavaruuteen tahtova matkaaja voi myös hyödyntää Maata ulompien planeettojen liikettä ja käyttää planeettoja painovoimalinkoina.

Tämän kosminen tanssin ansiosta avaruusmatkaaja pääsee vieläkin alhaisemmalla alkunopeudella ihailemaan Aurinkokunnan ulkopuolista avaruutta.

Vastaajana

Esa Kallio, avaruustutkimuksen ja -tekniikan professori, Aalto-yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2019

Neutroni
Seuraa 
Viestejä36983

Käyttäjä18921 kirjoitti:
kysymyksessä pakonopeus eli "hetkellinen" nopeus...Jos ionimoottori tms. jatkuva työntö ei tämä ole voimassa

Nuo ovat pakonopeuksia matalalta kiertoradalta. Jos alus nostetaan ylemmäs esimerkiksi ionimoottorilla, pakonopeudet pienenevät.  Pitkä heikko työntö vaatii kuitenkin painovoimakentästä poistuttaessa enemmän nopeudenmuutosta kuin yhtäkkinen kiihdytys, joten ei se ole minkäänlainen oikotie onneen.

  • ylös 6
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla