Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitkäikäiset vesieläimet ehtivät nähdä monta sukupolvea.

Simpukat, kuten Itämeren ja Atlantin sinisimpukka ja Lapin jokihelmisimpukka, voivat olla pitkäikäisiä, tosin niistä jopa 99 prosenttia kuolee toukkina.

Kylmien vesien jokihelmisimpukka voi hyvällä onnella elää 130-vuotiaaksi. Kun se tulee sukukypsäksi 15– 20-vuotiaa­na, vanhimmilla yksilöillä voisi olla jälkeläisiä 5–7 sukupolvessa.

Atlantin lämpimämmän, suolaisen veden sinisimpukka elää usein vain 2–3 vuotta, mutta voi yltää 18–24-vuotiaaksi. Naaras tulee lisääntymiskykyiseksi jo 1–2 vuoden iässä ja munii jopa yli miljoona munaa kerralla. Onnekkaimmilla voi olla elossa toistakymmentä sukupolvea.

Vanhoiksi elävät myös kilpikonnat. Pohjois-Amerikan aavikkogofferikilpikonna voi saavuttaa 50–80 vuoden iän. Lisääntymiskykyiseksi se tulee 15–20 vuodessa. Senkin poikasista suurin osa menehtyy ennen aikuisikää, mutta onnekkaimmilla ja vanhimmilla voisi olla jälkeläisiä 5–7 polvessa. Jotkin maakilpikonnat elävät yli satavuotiaiksi, ja niillä jälkeläissukupolvia voi olla enemmänkin.

Ihminenkin saattaisi yltää viiteen sukupolveen.

Vastaajana Seppo Turunen, eläinfysiologian dosentti, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2014

Juro Vonkaaja
Seuraa 
Viestejä274
Liittynyt8.9.2006

Millä eläimellä on elossa eniten sukupolvia?

Pitkäikäisillä linnuilla, kuten lokit ja papukaijat, noita lisääntymisvuosia on paljon enemmän kuin kissalla. Toisaalta poikueita vain kerran vuoteen ja poikasia vähemmän. Nuo 100 - 200 vuotisiksi elävät kilpikonnat taas saavat kerralla niin paljon jälkeläisiä, että hyvän lisääntymismenestyksen omaavilla yksilöillä on varmasti enemmän yhtaikaa elossa olevia jälkeläisiä enemmän kuin kissoilla,ainakin hetkittäin. Kaloista puhumattakaan. Noin yleisesti ottaen taitaa olla lajista riippumatta niin,...
Lue kommentti
BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Millä eläimellä on elossa eniten sukupolvia?

Naaraskissa on fertiili noin 10 vuotta. Sinä aikana (jos naaras on leikkaamaton ja jos pääsee ulos hässimään) se tuottaa 150 jälkeläistä, 2-5 poikasta kerralla, 2-3 pentuetta vuodessa. Fertiiliaikana kissaemolla voi olla noin 20-30 pentueen poikasia elossa, jotka puolestaan ovat sukukypsiä 5-10 kuukauden iässä (raskaus kestää noin 2 kk (oikeasti vähän pidempään)). Yksi sukupolvi kestää noin 7-12 kuukautta "tuottaa" (=0,58 - 1 vuotta) (raskaus 2 kk ja sukukypsyys 5-10 kk iässä). 10 vuodessa...
Lue kommentti