Viittomakielen oppinut syntymäkuuro ajattelee viittomilla.

Hän myös näkee viittomakielisiä unia.
Onneksi viittomakieli on keksitty, sillä jollei syntymäkuurolla olisi mahdollisuutta kielen oppimiseen, hänen ajattelunsa ei pääsisi kehittymään. Silloin hän voisi vammautua vaikeasti myös älyllisen kehityksen suhteen. Viittomakielen lapsena oppinut kuitenkin kehittyy aivan normaalisti.
Myöhemmällä iällä kuuroutunut ajattelee lapsena oppimallaan kielellä.

Vastaaja:


Timo Saloviita


erityispedagogiikan professori


Jyväskylän yliopisto

Minijehova
Seuraa 
Viestejä2426
Liittynyt10.10.2011

Millä kielellä syntymäkuuro ajattelee, eli voiko viittomilla ajatella?

Minä en pidä vastauksesta. Kysymys on mainio. Syntymäkuuro on ensinnäkin huono esimerkki. Kuurojen kieli ja ajattelu perustuu kuulevien sääntöihin, eikä ole "luontevaa". Se on esimerkki täydellisestä sopeutumisesta vammaan, mutta kieli ja ajattelu vastaa täysin meidän kuulevien ajattelua. Kyllä aivot osaa aistin korvata muilla. Aihe on huiman mielenkiintoinen, etenkin dokumentteja on ilo katsella. Teksinä aivotutkimus voi olla raskasta. Myöskään susilapset eivät kelpaa minulle esimerkiksi,...
Lue kommentti

Ah, this is obviously some strange usage of the word 'safe' that I wasn't previously aware of.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Millä kielellä syntymäkuuro ajattelee, eli voiko viittomilla ajatella?

Kyllä kielellä(kin) ajatellaan, ja kieli myös suuntaa ajatuksia. Esimerkiksi suomessa on monia sanoja lumelle, mikä mahdollistaa monisyisen lunta koskevan ajattelun. Olettaisin, että joidenkin aavikkokansojen kielessä on monia sanoja vastaavasti hiekalle, ja heiltä luonnistuu vastaavasti monisyinen hiekkaan liittyvä ajattelu. Kielellisen ajattelun lisäksi on varmaankin myös mm. esikielellistä, kuvallista, intuitiivista, analyyttista, matemaattista, divergenttiä, konvergenttia, haptista,...
Lue kommentti

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018